Nova Ljevica, un nou partit de l’esquerra croata

El passat mes desembre es va fundar un nou partit a Croàcia. La principal peculiaritat d’aquesta nova formació, Nova Esquerra (Nova Ljevica), és que pretén convertir-se en el nou referent de l’esquerra croata.

Durant molts anys, l’únic pol consolidat de l’esquerra croata ha estat el Partit Socialdemòcrata, amb un projecte polític difícilment distingible del liberalisme, com passa pràcticament amb tots els partits socialdemòcrates europeus . Això no vol dir que hi hagi hagut diverses propostes, algunes més a l’esquerra, que hagin tingut cert èxit. Els dos exemples més clars són, d’una banda, els Verds, que amb el lideratge de Mirela Holy van aconseguir uns extraordianris resultats a les eleccions europees de 2014 –i més tard amb ORaH-. Ara bé, els seus postulats no superaven de gaire el que aquí consideraríem centre esquerra. També podem esmentar el Partit Laborista, més a l’esquerra, de perfil clàssic. Aquests dos partis han pràcticament desaparegut del panorma polític croat després de les últimes eleccions. Altres formacions han volgut cobrir aquest espai, com el Radnicki Front (Front dels Treballadors), però no se n’han sortit.

Un dels aspectes en què més vol incidir aquest nou partit, Nova Ljevica, és en la lluita contra el nacionalisme, de matriu Tudjman. Aquesta formació vol enterrar definitivament l’herència ústaixa, que considera que encara és reivindicada per les autoritats, encara que sigui de forma passiva, i en vol perseguir tota reivindicació pública. Aquestes intencions han fet que, per exemple Milorad Pupovac (del Consell Nacional Serbi) els donés la benvinguda al panorama polític croat, tot i no compartir-ne la majoria dels seus postulats. El mateix ha fet l’expresident Ivo Josipovic.

Lògicament, com a formació d’esquerres, també vol incidir sobretot en el que anomenen la desintegració social i la ruïna econòmica que, segons ells, viu Croàcia. Denuncien que les diferències socials són cada vegada més grans i volen una Croàcia al servei dels ciutadans i no vinclada davant els interessos de les grans multinacionals i sota les ordres de la troika. En aquest sentit, han manifestat la seva voluntat de col•laborar amb altres formacions amb postulats similars d’arreu d’Europa. S’oposen, doncs, particularment a la política que ha seguit durant anys el que anomenen l’esquerra institucional.

Per construir el seu projecte apel•len a totes aquelles persones pertanyents a sindicats, ong’s, grups defensors dels drets humans, de les minories, que consideren imprescindibles per aprofundir en la democràcia. Volen, també segons el seu programa, posar un especial èmfasi en la defensa dels recursos naturals i del medi ambient, i reivindiquen una economia amb criteris de sostenibilitat. Finalment, volen donar un particular relleu a les reivindicacions feministes, que ocupen una part important del seu programa polític. En aquest sentit, és simptomàtic que una de les persones que van parlar en el congrés fundacional fos Rada Boric, destacacada activista en defensa dels drets de les dones.

Un aspecte que sempre provoca polèmica entorn dels partits que es reivindiquen d’esquerres a l’Europa central i oriental, pocs, és la relació amb els antics governs “socialistes”. Algunes declaracions d’algun dels caps visibles d’aquesta nova formació han porovocat força enrenou.

Tot i que com a partit no vol fer una valoració global sobre els anys de la Iugoslàvia de Tito, sí que en reivindica diversos apsectes de la política social. De fet, les declaracions de Dragan Markovina, un dels membres més visibles de la formació, a Vecernij List van aixecar forta polseguera, ja que ha estat interpretat com l’afirmació que en aquests aspectes es vivia millor en temps de la Iugoslàvia socialista. Pel que fa la pregunta de si aquest partit és iugonostàlgic, no entren en més consideracions, tot i que sí que reivindiquen un espai cultural comú que supera l’àmbit dels dfierents estats constituïts en aquests moments.

3 thoughts on “Nova Ljevica, un nou partit de l’esquerra croata

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s