El socialdemòcrata Sorin Grindeanu serà el nou primer ministre de Romania

Ara ja es pot dir que des de divendres passsat hi ha candidat, amb garanties de ser escollit, a nou primer ministre de Romania. Finalment, el president Klaus Iohannis ha acceptat la proposta feta pels socialdemòcrates: l’exministre de Telecomunicacions, el matemàtic Sorin Grindeanu. Després d’haver-se negat a acceptar els dos primers candidats -Liviu Dragnea i Sevil Shaideh, tots dos també membres del Partit Socialdemòcrata-, tot feia preveure que aquest candidat seria acceptat.

Un cop fet aquest pas, Grindeanu té un termini de deu dies, comptadors des del passat divendres, per tal de formar govern. En principi això no ha de ser cap problema. El Partit Socialdemòcrata (PSD) va guanyar folgadament les eleccions del dia 11 de desembre. A més, ja des d’abans que tinguessin lloc, els portaveus d’aquest partit havien anunciat que, en cas que sumessin, farien coalició amb ALDE (Aliança de Liberals i Demòcrates).

Calin Popescu-Tariceanu, dirigent d’ALDE ha refermat aquests últims dies el seu compromís, anunicat abans de les eleccions. Per tant, considera que els votants, amb el seu sufragi, ja van validar aquesta opció. Aquest partit és fruit d’una escissió del PNL, la formació històrica del liberalisme a Romania. Popescu- Tariceanu mateix n’era membre, del PNL.

En el parlament romanès, els socialdemòcrates tenen un total de 154 diputats i els liberals d’ALDE 20. Els partits opositors queden ben lluny: el Partit Nacional Liberal en té 69, la USR, 30 i el PMP, 18. Això fa que no puguin blocar la formació del nou govern. D’altra banda, la Unió Democràtica dels Hongaresos de Romania (UDMR), el partit de la minoria hongaresa, també té 21 escons, i 17 la resta de diputats que representen les minories.

Tant la UDMR com els representants de les minories han manifestat bona voluntat d’arribar a un acord amb el nou govern. Almenys això és el que es desprèn després de sentir les primers declaracions de Kelemen Hunor, on va afirmar que, d’entrada, hi votarien a favor. A més, el vot afirmatiu coincideix amb el capteniment històric d’aquesta formació. En total, la cambra de diputats té un total de 329 escons, cosa que fa que la majoria absoluta se situï en 165. En el Senat, l’altra cambra, les proprocions són molt similars.

Nicusor Dan, per la seva banda, líder indiscutible de la USR (Unió per la Salvació de Romania), ha estat el més contundent dels opositors a l’hora de manifestar el seu vot contrari a la investidura d’un candidat socialdemòcrata. Menys “agressiva” ha estat la reacció de Raluca Turcan, la líder interina del PNL, el gran derrotat als últims comicis. Els mals resultats han provocat una autèntica crisi en aquesta formació, el primer símptoma de la qual va ser la dimissió d’Alina Gorghiu, el seu cap de cartell a les darreres eleccions.

Dimecres, 4 de gener, està pevist que es faci la votació en el parlament, que haurà de ratificar el nomenament de Grindeanu i del seu govern. Més enllà d’això, però, caldrà veure què passarà en les relacions entre el nou govern i la presidència del país, després d’haver vetat els dos primers noms proposats pels socialdemòcrates. Tot fa pensar que serà una cohabitació gens plàcida.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s