El president romanès rebutja la candidatura de Shaideh Sevil; els socialdemòcrates proposen Sorin Grindeanu com a nou cap de govern

La setmana pasada, el Partit Socialdmòcrata va proposar Shaideh Sevil, dona i de la minoria tàtara musulmana, com a nova cap de govern després que el president romanès, Klaus Iohannis, desestimés la possibilitat de nomenar Liviu Dragnea. Dragnea és el membre més destacat d’aquest partit, i n’era el cap de cartell a les darreres eleccions.

Ahir mateix, però, es va saber que Iohannis també havia rebutjat la candidatura de Sevil. D’entrada, en el comunicat oficial, no es comuniquen els motius de fons per prendre aquesta decisió. De tota manera, hi ha diferents elements que ho poden explicar.

D’una banda, Sevil ha estat una col•laboradora molt estretament vinculada a Dragnea durant anys. Sovint se l’ha considerat com una persona totalment afí –havia estat ministra de Desenvolupament regional- i el fet de rebutjar-la podria significar senzillament que Iohannis vol imposar un candidat menys enfrontat a la seva persona. Les relacions entre Dragnea i Iohannis sempre han estat molt tibants.

D’altra banda, el fet que Sevil estigui casada amb un sirià que, alhora, ha manifestat públicament al seu suport a Al-Assad també pot haver pesat de manera notable a l’hora de prendre una decisió d’aquest tipus. De fet, Sevil també ha fet algunes declaracions públiques que Iohannis, i bona part de l’oposició romanesa, consideren que entren en contradicció amb les tesis atlantistes que defensen.

Finalment, el fet mateix que sigui musulmana potser, tot i que no sigui verbalitzat, també hagi influïta en aquesta decisió, tot i que cal recordar que Iohannis mateix pertany a la petita coumnitat alemanya que resta en el país.

Davant d’aquesta decisió, els socialdemòcrates han optat per una altra persona, l’exministre de Telecomunicacions, Sorin Grindeanu. Caldrà veure si Iohannis accepta, finalment aquest nou candidat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s