Eleccions de Macedònia: tot continua igual després de Tearce

Aquest diumenge passat, 25 de desembre, es van repetir les eleccions al municipi de Tearce, situat al nord-oest de Macedònia, poblat tant per macedonis com per albanesos. La Comissió Electoral Central (DIK) va determinar que s’hi havien de repetir les eleccions perquè s’havien detectat algunes irregularitats en la jornada de l’11 de desembre.

Aquesta votació era de gran transcendència, ja que va ser l’única denúncia que va ser acceptada, de les moltes que es van presentar. Tenint en compte que a la circumscripció electoral sisena de Macedònia la diferència de vots entre la candidatura guanyadora -de VMRO-DPMNE, del governamental Nikola Gruevski- i la dels socialdemòcrates de Zoran Zaev era tan sols de 304 vots, el resultat podia implicar una canvi en el repartiment d’escons del nou parlament. Macedònia està dividida, electoralment parlant, en sis circumscripcions de 20 diputats cadascuna.

Finalment, després de la jornada d’ahir no hi haurà cap canvi en l’adjudicaió dels escons: el VRMO-DPMNE es queda amb 51 escons i l’SDSM amb 49, tal com es van avançar en els resultats provisionals. Tot i això, una dada gens menyspreable, la victòria va ser per al candidat presentat pels soicaldemòcrates, amb 245 vots, mentre que el partit de Gruevski es va quedar amb tan sols 149 vots. La resta de candidatures tan sols van aconseguir 5 vots (2 del nacionalista macedoni VMRO, un altre partit amb el nom similar al del governamental) i 1 per a cadascun dels albanesos BDI, SHDP i AS.

Si es comparen aquests resultats amb els de fa quinze dies, la dada més destacable és que els socialdemòcrates han aconseguit 170 vots (n’havien obtingut poc més de vuitanta) que els ha permès de ser guanyadors, mentre que el VMRO-DPMNE n’ha aconseguit una seixantena més. Fa quinze dies els guanyadors van ser les candidatures albaneses.

Els socialdemòcrates s’han apressat a fer valer aquests resultats com a demostració palpable que la població vol un canvi. El fet que la gran majoria d’albanesos hagin optat per votar-los, a més, és esgrimit per líders d’aquesta formació per tal que donin suport a Zoran Zaev en les seves pretensions de formar govern. El 23 de desembre, Zaev va instar els partits albanesos a arribar a un acord amb ells, just abans de la cimera de partits albanesos convocada per tot just l’endemà.

A aquesta cimera, convocada per Ali Ahmeti, líder indiscutible i incombustible, del partit albanès amb més suports, la Unió Democràtica per la Integració (BDI), tan sols hi va acudir, a part del BDI, l’Aliança per als Albanesos. L’objectiu era establir una plataforma conjunta a l’hora de negociar amb els partits macedonis a l’hora de formar govern. Van acordar que un dels seus cavalls de batalla en la negociació seria aconseguir que l’albanès fos oficial a tot el territori albanès, i també que els pressupostos no perjudiquessin les zones on la població albanesa és majoritària.

Els altres dos partits albanesos, BESA i Partit Democràtic Albanès van declinar la seva participació en aquesta reunió. Aquestes dues forces han deixat molt clar que en cap cas donaran suport a un govern de Gruevski, i alhora rebutgen cap govern on hi pugui haver corruptes, en evident al·lusió al BDI d’Ahmeti, tradicional aliat de Gruevski.

Demà mateix, la Comissió Electoral Central (DIK) farà públics els resultats definitius, que no divergiran gens dels resultats provisionals. El nou parlament es constituirà el 30 de desembre, probablement. A partir de llavors, el president del país, George Ivanov tindrà un termini de deu dies per encarregar al partit amb més escons la formació d’un nou govern, que al seu torn tindrà vint dies per formar-lo. En cas que no se’n surti, llavors el segon partit amb més representació tindrà la possibilitat de formar govern.

Ara, tot dependrà de la decisió i voluntat dels partits albanesos, d’una banda, i de la capacitat de negociació de les dues principals formacions.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s