Cimera dels partits albanesos de Macedònia

El líder de la Unió Democràtica per la Integració, Ali Ahmeti, ha anunciat la convocatòria d’una cimera, demà mateix, de tots els partits albanesos presents en el nou parlament macedoni. Aquesta proposta havia estat anunciada prèviament per Bujar Osmani,  una altra de les veus més autoritzades del partit.

Ahmeti ha apel·lat a la seva responsabilitat, com a força albanesa més votada, a l’hora de convocar aquesta reunió. Segons Ahmeti, abans d’iniciar negociacions amb els partits macedonis, es tracta que totes les formacions albaneses elaborin una plataforma conjunta de cara a unes hipotètiques negociacions per formar nou govern. La reunió de demà hauria de servir per posar les bases d’aquesta plataforma reivindicativa.

D’altra banda, Ahmeti es continua negant a indicar quines són les seves preferències a l’hora de negociar aquest nou govern. Des que es van fer les eleccions, ha afirmat que no faria pública la seva decisió fins que es fessin públics els resultats definitius. De fet, aquest diumenge s’han de repetir els comicis a Tearce. Segons quins siguin els resultats, podria variar la composició del parlament: es podria passar de la relació entre 51-49 diputats entre els conservadors de VMRO-DPMNE i els socialdemòcrates de l’SDSM a un hipotètic empat a cinquanta escons.

Zoran Zaev, líder socialdemòcrata, ha apostat fort per aconseguir el suport de les quatre formacions albaneses i manté íntegres les seves esperances de ser nou primer ministre. Ho demostra de manera fefaent el fet que hagi anunciat, ahir mateix, la seva intenció de dimitir com a alcalde de la municipalitat d’Strumica.

La resta de formacions albaneses acudiran a la reunió amb diferents propostes, la més important de les quals és l’oficialitat de l’albanès a tot el territori de l’estat. Actualment només ho és allà on hi ha un percentatge important de població albanesa, cosa que passa, per exemple, a la capital, Skopje.

BESA, la segona formació albanesa amb més escons, cinc, es presenta a la reunió amb demandes concretes que poden entrar en contradicció amb els interessos del BDI, com és el fet que ningú que estigui acusat per casos de corrupció pugui formar part del nou govern. En una línia semblant s’ha manifestat la tercera formació albanesa Aliança per als Albanesos.

Per la seva banda, el líder del Partit Democràtic Albanès (SHDP), Menduh Thaci, ha anunciat la seva dimissió com a cap visible de la formació. Els molt mals resultats d’aquest partit, que té ara només dos escons, han fet que prengués aquesta decisió. Thaci era el líder del partit des del 2008, quan va succeir Abder Xhaferi, després de la seva mort. Des d’aquest partit s’ha donat suport a les propostes de BESA.

 

2 thoughts on “Cimera dels partits albanesos de Macedònia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s