Eleccions de Macedònia: es podrien haver de repetir les eleccions en una mesa electoral. Continua la incertesa

La Comissió Electoral Central (DIK) de Macedònia ha rebutjat totes les denúncies presentades per l’oposició, tret d’una. Els socialdemòcrates (SDSM) van presentar-ne  sis, mentre que el partit albanès BESA en va promoure vuit. Una de presentada per BESA ha estat acceptada, i pot tenir unes conseqüències transcendentals.

Tot i haver rebutjat pràcticament totes les denúncies, el simple fet d’haver-ne acceptat una, a la localitat de majoria albanesa de Gostivar, pot implicar un canvi en el repartiment d’escons, que pot ser decisiu. La decisió afecta només una mesa electoral, però com que VMRO-DPMNE va aconseguir un escó, en detriment dels socialdemòcrates, per tan sols 74 vots de diferència, en cas que es repetissin les eleccions en aquesta mesa podria representar que l’actual equilibri de forces fos encara més ajustat. Actualment, els conservadors de VMRO-DPMNE tenen adjudicats 51 escons i els socialdemòcrates 49. Segons quins fossin els resultats, aquestes dues forces podrien empatar a 50 escons, cosa que impediria, a més, que una hipotètica coalició de VMRO-DPMNE amb els albanesos de BDI, els seus socis albanesos, arribés a la majoria.

Aquesta decisió de la DIK ha estat fortament criticada per Gruevski, l’actual cap de govern, que veu en aquesta decisió un complot per fer-lo fora del poder. És més, ha acusat diverses ong’s, la DIK, els partits de l’oposició i, fins i tot, les ambaixades d’alguns estats, com els EUA o Noruega de voler-los “prendre la victòria que van aconseguir a les urnes”. Ha anunciat protestes ciutadanes en cas que finalment s’hagin de repetir-hi eleccions.

De moment encara no hi ha una decisió presa de si s’hauran de repetir. Els primers comentaris que van fer representants de la DIK anaven en la línia que tan sols es repetirien en cas que els resultats d’aquesta mesa poguessin modificar el repartiment d’escons, cosa que sembla que pot passar. S’espera que la DIK faci pública la seva decisió en poc temps. En cas que s’hi haguessin de repetir les eleccions, tindrien lloc aquest mateix diumenge.

La portaveu de la UE responsable d’afers del sud-est d’Europa, Maja Kocijancic, ha apel·lat a la responsabilitat dels polítics macedonis, per tal que abandonin la “retòrica negativa”  i l’enfrontament que caracteritza la política d’aquest país aquests darrers anys. La Unió Europea tem que la inestabilitat macedònia no acabi amb aquestes darreres eleccions, sinó que es perllongui indefinidament.

 

One thought on “Eleccions de Macedònia: es podrien haver de repetir les eleccions en una mesa electoral. Continua la incertesa

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s