El govern croat vol prohibir l’exhibició pública de l’Estel Roig

L’Estel Roig, símbol dels partisans iugoslaus, pot ser prohibit a Croàcia. Això ha estat anunciat a principis de setmana pel cap de govern croat, Andrej Plenkovic.

Fa pocs dies, la inauguració d’un memorial dedicat a les víctimes del camp de concentració de Jasenovac va provocar una forta polèmica, sobretot entre els entorns antifeixistes i liberals. En aquest memorial s’hi va col•locar una placa amb la inscripció “Za Dom Spremni”, que es pot traduir com A punt per la Pàtria, que era un dels eslògans més repetits pels ústaixes, els feixistes croats que durant la Segona Guerra Mundial van instaurar un govern genocida, en connivència amb els nazis alemanys i els feixistes italians, que tingué una durada de quatre anys, i que va provocar la mort de centenars de milers de persones.

Poc després, en una compareixença pública, Plenkovic, per tal d’esvair la controvèrsia, va anunciar la creació d’una comissió que ha d’estudiar la redacció d’una llei que prohibeixi els símbols totalitaris. Va ser llavors, quan va comentar que l’Estel Roig podria ser un dels símbols interdits. Així, doncs, quedaria equiparat amb la simbología ústaixa,

L’Estel Roig, que simbolitza els cinc dits dels proletaris i els cinc continents tot reivindicant l’internacionalisme, era el símbol més destacat dels partisans durant la Segona Guerra Mundial. Immediatment després d’assumir el poder va ser col•locada, el 31 de gener de 1946, en el centre de la bandera iugoslava, de manera que substituïa l’anterior simbología monàrquica. La bandera amb l’estel va ser l’oficial de Iugoslàvia fins l’any 1992.

Altres països, com Polònia i Hongria també van prohibir-ne la seva exhibició fa uns quants anys. Així mateix, Ucraïna i Bulgària han aprovat aquests darrers mesos dures legislacions que posen fora de la llei simbologia comunista.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s