Resultats provisionals de les eleccions parlamentàries de Macedònia

Ahir al vespre, la portaveu de la Comissió Electoral Central de Macedònia (DIK) va fer públics els resultats provisionals de les eleccions parlamentàries d’aquest diumenge. El fet que no s’haguessin encara anunciat els resultats en escons fins al cap de gairebé un dia de tancats els col·legis electorals havia provocat moltes crítiques, i sobretot aixecat moltes suspicàcies, més que justificades.

Segons Ljupka Gugucevska, portaveu del govern ahir, l’actual partit en el govern, VMRRO-DPMNE obté 51 escons, mentre que el principal partit opositor, els socialdemòcrates (SDSM), 49. La diferència tan ajustada pel que fa a escons fa que el paper dels partits albenesos sigui determinant. La Unió Democràtica per la Integració (BDI), fins ara aliada de Gruevski i del VMRO-DPMNE, aconsegueix 10 diputats, mentre que els altres partits albanesos, tots opositors, n’obtenen també 10: 5 per a BESA, 3 per a Aliança per als Albanesos i 2 per al Partit Democràtic Albanès.

Això vol dir que la suma del nombre d’escons dels dos partits aliats durant aquests últims anys es queda en 61 escons, mentre que la suma de tots els partits de l’oposició dóna un total de 59 diputats, cosa que fa que els tres diputats que tria la diàspora siguin determinants.

El molt elevat nombre de vots declarats nuls, més de 30.000, i el retard en el recompte ha provocat que l’oposició hagi fet acusacions de frau. Els socialdemòcrates han argumentat que la gran majoria de vots declarats nuls eren seus. L’organització independent MOST, que ha fet el seguiment del procés electoral, ha aportat proves fefaents que demostren algunes tupinades. També s’ha fet saber que la policia ha detingut divuit persones acusades de cometre diversos tipus d’irregularitats durant la jornada electoral.

Tenint en compte que la diferència de vots entre les dues principals formacions polítiques és tan sols de quinze mil, és evident que qualsevol incidència pot tenir un efecte transcendental en els resultats definitius. Per tant, la incertesa sobre els resultats finals es manté, mentre plana el fantasma del frau, que pot prolongar la crisi.

Podeu llegir l’entrada d’ahir, que analitza les perspectives polítiques de Macedònia després de les eleccions: Eleccions de Macedònia: incertesa en el resultat i esperances de canvi 

 

2 thoughts on “Resultats provisionals de les eleccions parlamentàries de Macedònia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s