Eleccions de Macedònia: incertesa en els resultats i esperances de canvi

Ahir diumenge, 11 de desembre, van tenir lloc les eleccions més transcendentals dels últims anys a Macedònia. Aquestes eleccions, repetidament ajornades i fruit de l’acord de les principals forces polítiques del país per posar fi a la crisi política, han de servir per estabilitzar el convuls panorama polític d’aquest país balcànic, després de dos anys d’intensa confrontació, escàndols de corrupció i nepotisme, actituds autoritàries i control de la població, amb escoltes il•legals de gairebé trenta mil persones incloses (en un estat que no arriba als dos milions d’habitants). Evidentment tot això ha estat contestat per una actívíssima mobilització social, sense precedents, i boicot polític d’alta intensitat, com és l’absència de tota l’oposició en el parlament macedoni.

És evident que, a més, es dirimeix qui conduirà les regnes del país a partir d’ara: o bé el continuisme de Nikola Gruevski, el gran magnat de la política macedònia, o bé el canvi, representat bàsicament pels socialdemòcrates i les noves formacions albaneses.

Després de les eleccions d’ahir es poden constatar quatre fets destacables: una altíssima participació, uns resultats electorals ajustadíssims,que poden representar fer fora Gruevski del poder, denúncies d’irregularitats i un canvi important en la representació política albanesa.

Pel que fa a la participació electoral, és destacable l’alt índex d’assistència a les urnes, superior a la de les últimes eleccions, cosa que demostra que la població de Macedònia és profundament conscient del que representen aquests comicis.

Més d’un 70% de participació és una xifra molt important, poc habitual en aquelles contrades. Si tenim en compte les dades de les 17.00 hores, d’ahir, havia participat el 60,38% de l’electorat, set punts per sobre que en les anteriors eleccions, el 2014, quan a a la mateixa hora hi havia participat el 53,24% del cens.

Les dades criden més l’atenció si les comparem amb altres conteses electorals de països veïns. Ahir mateix es van fer eleccions a Romania, i el percentatge de vot es va quedar per sota del 50%, el mateix va passar a les darreres eleccions locals de Bòsnia.

Pel que fa als resultats, de moment no hi ha definit del tot –no ho ha fet públic la Comissió Electoral Central- el repartiment en escons, un total de 123. En canvi, sí que s’han facilitat dades de vots amb pràcticament el 100% escrutat.

El primer que podem veure és que la diferència de vots entre les dues forces majoritàries volta els 15-16.000 vots. Segons dades de les dotze del migida d’avui, el partit conservador (VMRO-DPMNE), de Nikola Gruevski, actual cap de govern, tenia 444.014 vots, mentre que l’opositor SDSM, els socialdemòcrates de Zoran Zaev (SDSM) en tenien 428.683. Per tant, la diferència és mínima. Com que queda pendent el repartiment d’escons, no queda clar qui tindrà més opcions de formar govern. Ara bé, s’especula que el VMRO-DPMNE pot obtenir entre 50 i 52 escons i l’SDSM entre 49 i 51. Tot i això, algunes veus socialdemòcrates afirmen que potser ells tinguin algun escó més. Caldrà veure què diuen els resultats finals.

Com que la majoria parlamentària s’obté a partir dels 62 escons, és molt important saber què passa amb la resta de forces polítiques que han concorregut a les eleccions, determinants a l’hora d’assolir majories.La gran novetat és que el bloc albanès queda més fragmentat, ara amb quatre forces polítiques.

D’una banda, el partit vencedor dins d’aquest bloc ha estat la Unió Democràtica per la Integració (BDI), que amb 85.774 vots pot enfilar-se fins als 9 diputats. Aquest partit ha estat tradicionalment aliat de Gruevski. De tota manera, aquests darrers mesos ha marcat certes distàncies que no fa clar quina será la seva opció final un cop es constitueixi el parlament. De tota manera, sembla bastant clar que amb els seus vots no n’hi haurà prou perquè Gruevski pugui ser nomenat una altra vegada cap de govern.

D’entrada, els socialdemòcrates s’han mostrat favorables a pactar amb els quatre partits albanesos. Durant aquestes darreres setmanes ha fet diversos gestos d’aproximació, com lluir els símbols nacionals albanesos en alguns dels seus actes, o presentar més candidats albanesos i fer propostes de cara a millorar les relacions interètniques. No cal dir que aquestes actituds han estat ferotgement atacades pel VMRO-DPMNE.

Les altres tres forces albaneses són clarament opositores. Per tant, en cap cas pactaran amb Gruevski. BESA, un partit nou liderat per Afrim Gashi, ha obtingut, segons les mateixes dades, 57.749 vots, que poden representar cinc o sis escons, l’Aliança per als Albanesos 35.103, que li poden representar tres escons. Aquesta és també una formació nova, fruit de les mobilitzacions populars contra el govern. Finalment, el Partit Democràtic Albanès (DPA), tradicional aliat dels socialdemòcrates ha obtingut uns mals resultats, amb tan sols 30.971 vots, que li poden donar dos escons, un autèntic fracàs.

La resta de formacions polítiques no entren al parlament i obtenen uns resultats migrats. Entre aquestes formacions hi ha Levica, la formació d’esquerra alternativa, que ha obtingut tan sols poc més de dotze mil vots, lluny de les expectatives.

Aquests resultats tan ajustats, però, apunten la possibilitat, bastant probable de constituir un nou govern que deixi fora Gruevski del poder, cosa que ja és un gran triomf. És indiscutible que les propostes de l’SDSM no són res de l’altre món, des d’una perspectiva d’esquerres, però el simple fet de fer fora un govern autoritari i corrupte ja és un gran guany.

Ahir a la nit, es va donar el fet paradoxal que les dues principals formacions polítiques del país van sortir al carrer a celebrar la seva suposada victòria electoral. Molts simpatitzants socialdemòcrates van fer onejar banderes del partit pel centre de la ciutat. Poc després, Gruevski va fer una roda de premsa en la qual també es va proclamar vencedor.

Ara, la gran incertesa és que uns resultats molt ajustats a favor de Gruevski puguin provocar un escenari a la montenegrina, on l’oposició s’ha negat a reconèixer els resultats de les últimes eleccions. A Montenegro, la diferència de vots entre la primera força i la segona era molt gran. Amb uns resultats molt ajustats es podria tornar a bloquejar el panorama polític macedoni.

Això es podria donar pel fet que hi ha hagut denúncies d’irregularitats. L’OSCE, amb uns quatre-cents observadors- ha afirmat que, globalment, els comicis han estat nets tot i algunes irregularitats. Per la seva banda, MOST, una organització macedònia independent, ha analitzat amb detall el desenvolupament de les eleccions i ha alertat que s’han detectat diversos casos flagrants d’irregularitats.

MOST ja va fer el seguiment de la campanya i va denunciar la desviació de fons públics a actes de campanya de VMRO-DPMNE, la participació d’alguns funcionaris en mítings polítics, no com a assitents, totalment legítim, sinó com a col•laboradors i en horari laboral, les pression sobre alguns funcionaris, l’oferta de diners –hi ha documentats casos en què es van oferir 60 € per un vot- per votar segons quins candidats… Van arribar a elaborar una llista de més de dues mil incidències. À això cal afegir-hi un indiscutible biaix ideològic de tots els mitjans públics, que van treballar a favor de la candidatura de Gruevski.

En el dia de les eleccions també s’han recollit uns centenars de denúncies. També s’ha pogut constatar que algunes persones eren filmades mentre votaven, cosa que representa una clara intimidació.

Si la victòria final és de Gruevski, aquestes accions poden haver-hi tingut un factor determinant, i així serà valorat per l’oposició.

3 thoughts on “Eleccions de Macedònia: incertesa en els resultats i esperances de canvi

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s