Un mur, una altra vegada, a la ciutat de Mitrovica?

La ciutat de Mitrovica s’ha convertit en tot un símbol del conflicte entre Sèrbia i Kosova. La ciutat, travessada pel riu Ibar, a efectes pràctics va quedar clarament dividida en dues zones –fins i tot en dues municipalitats diferents- després de la guerra que va assolar aquest país, l’any 1999.

Les relacions entre ambdues parts de la ciutat i el pont que les separa han estat objecte de polèmica, de vegades molt agra i fins i tot violenta, diverses vegades. Des de l’any 2014, però, la situació era relativament tranquil•la, quan es van enderrocar les barricades que separaven totes dues zones i es va passar a construir el que es va conèixer com a Parc de la Pau.

Aquesta última setmana, però, s’ha revifat la tensió en aquesta ciutat, sobretot a partir del moment que les autoritats de Nord Mitrovica van prendre la decisió de construir i de començar les obres d’un mur de dos metres d’alçada a la seva banda del pont.

La reacció de les autoritats de Kosova va ser inmediata. El ministre competent sobre el tema, el de Medi Ambient i Planificació Territorial (Bedri Halimi), va ordenar-ne dijous mateix l’aturada. La responsable de relacions amb la Unió Europea i amb Sèrbia, Edita Tahiri, va reaccionar també molt ràpidament en saber-se que s’iniciaven les obres de construcció i va insisitir que aquest projecte era totalment il•legal.

Les autoritats del nord de la ciutat, entre les quals destaca l’alcalde Goran Rakic, argumenten que aquest mur no pretenia aturar les comunicacions a través del pont, i que, en cap cas, es pot interpretar com una agressió o com una acció il•legal. En canvi, l’alcalde de la part sud de la ciutat, Agim Bahtiri, ha defensat la tesi totalment contrària i ha exhortat les autoritats a demolir-lo immediatament.

Les autoritats europees també han criticat la iniciativa, per boca de Federica Mogherini i també de Maja Kocijancic, portaveu europeu pel que fa a afers del sud-est europeu.

Tot i això, Goran Rakic, un cop aturades les obres, ha afirmat que la intenció de la seva dministració és replantejar-se el projecte, però que tenen la intenció de tirar-lo endavant, encara que sigui de manera diferent a com ho havien plantejat fins ara. Els partits de l’oposició de Kosova (com Vetevendosje i Aliança per al Futur de Kosova), per la seva banda, han criticat el govern per la seva actuació, que consideren massa tèbia.

Aquest pont ha estat objecte de diverses polèmiques aquests darrers anys, les més importants de les quals van succeir l’any 2014, que van acabar provocant violents enfrontaments entre manifestants albanesos que protestaven contra la barricada que hi havia, i que impedia la normal connexió entre ambdues parts de la població. La violència dels enfrontaments va ser de tal magnitud que va provocar una autèntica crisi de govern.

A la part sud de la ciutat hi viuen gairebé exclusivament albanesos, mentre que a la zona nord la majoria sèrbia és molt clara, tot i que sí que hi viuen encara alguns albanesos. Abans de la guerra, a la municipalitat de Mitrovica, d’uns 116.500 habitants, el 78% eren albanesos, una mica més del 10% serbis i prop del 5% bosníacs. La resta d’habitants era de diverses comunitats, entre els quals hi havia turcs, roms i aixkalis. Cal dir, però, que la ciutat tenia una població, només, de 34.000 habitants. El concepte de municipalitat en els països de l’antiga Iugoslàvia divergeix del que aquí nosaltres entenem com a municipi. Abasta un territori bastant superior al d’un poble o ciutat i, de fet, n’inclou uns quants. Això explica aquesta enorme diferència demogràfica entre la ciutat i la municipalitat. El 2011 es va fer un nou cens, però va ser boicotejat per la població sèrbia; per tant no es poden donar dades amb fiabilitat de la situació actual.

3 thoughts on “Un mur, una altra vegada, a la ciutat de Mitrovica?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s