Reflexions d’una albanesa de Macedònia

El passat mes de desembre van tenir lloc les eleccions per triar un nou parlament de Macedònia, en un ambient extraordinàriament enrarit. Finalment, després de mesos d’incertesa es va acabar constituint un nou govern, i es va foragitar del poder la dreta nacionalista del VMRO-DPMNE, de Nikola Gruevski. Un dels temes centrals d’aquella campanya va ser la qüestió albanesa, i l’ús que se’n va fer per obtenir rèdits electorals per part del partit abans esmentat.

Ara, les aigües semblen molt més encalmades, tot i les tensions inevitables. És un bon moment per recuperar un text escrit per una amiga, Mirela Riveni, albanesa de Macedònia, que fa una reflexió que va molt més enllà de la contesa electoral.

 

Tot seguit teniu el text íntegre que vaig publicar llavors, que inclou la contextualització que vaig fer-ne:

Aquest diumenge, 11 de desembre, tindran lloc unes eleccions transcendentals a Macedònia, que en teoria haurien de servir per tancar un llarguíssim període d’inestabilitat política i social, i de corrupció i abusos de poder. Un cop fetes, farem un article per comentar-ne els resultats i les conseqüències polítiques. Evidentment, ara podríem comentar alguns casos concrets de denúncies d’irregularitats, però ho deixem per més endavant.

Ens estimem més presentar-vos el testimoni d’una albanesa de Macedònia, Mirela Riveni, que comenta alguns temes que han centrat el debat politic. Un dels temes centrals de la campanya electoral ha estat precisament, com acostuma a ser habitual, el de les relacions ètniques, particularment entre macedonis i albanesos. Des del partit governamental, VMRO-DPMNE, s’ha set una intensa campanya contra les suposades concessions que estan disposats a fets els socialdemòcrates (SDSM), de Zoran Zaev. Se’ls ha acusat de voler federalitzar el país i d'”imposar” el bilingüisme a tot el territori estatal, cosa que han negat repetidament, els socidaldemòcrates. Sí que és veritat, però, que han fet gestos d’aproximació a la comunitat albanesa, com per exemple presentar més candidats d’aquesta comunitat que d’altres vegades o que hi hagi la bandera albanesa en alguns dels seus actes.

També serà interessant veure si el mapa electoral canvia de manera important. El sistema polític macedoni, des de fa anys, es basa en el que alguns analistes han anomentat bipartidisme binacional. D’una banda, el conservador VMRO-DPMNE (del cap de govern Nikola Gruevski) i el seu aliat albanès, la Unió Democràtica per a la Integració (BDI), i de l’altra, els socialdemòcrates (SDSM) i el Partit Democràtic Albanès (DPA). Ara bé, han aparegut noves opcions electorals, com l’abanesa BESA, liderada per Afrim Gashi, l’Aliança per als Albanesos (Aleanca per Shqiptaret) o bé l’esquerra alternativa, Levica.

Aquí teniu les reflexions de Mirela Riveni:

Reflexions d’una albanesa de Macedònia abans de les eleccions

Aquests dies, a Macedònia es poden llegir missatges xovinistes pertot arreu, amb eslògans en els cartells electorals com « Vota contra el bililingüisme ». Malgrat aquests lemes, però, ningú no està demanant res de l’altre món, i hem de ser conscients que, al cap i a la fi, els drets es guanyen, no es concedeixen. També és difícil de dir quants votants de Macedònia es deixaran influir per aquesta retòrica xovinista; probablement molts partidaris del govern actual, sí. El president, tot i això, ha parlat públicament de millorar les relacions multiètniques, ahir mateix per exemple. Sembla que al partit del govern li aniria bé una mica de coherència, ja que això entra en contradicció amb la propaganda electoral.

A més, pel que fa al discurs oficial dels dos (grans) partits macedonis durant els últims anys i sobretot des de les eleccions passades, els diria senzillament que els albanesos (com a nadius), i totes les altres minories del país no estem aquí per ser compadits i per rebre promeses que no es compleixen. Amb aquesta retòrica, aquests partits fan palès que se senten com si fossin membres d’una nació més important, superior. Moltes vegades, però, volen ser “políticament correctes” i parlen de concedir alguns drets, però aquesta actitud té cert component  feixista en l’actitud, ja que en part és fals .

Els albanesos i les altres minories del país no som dignes de llàstima. Volem viure aquí amb tots els drets que ens corresponen. No valem menys que els macedonis. No volem que se’ns doni res. Volem gaudir dels nostres drets, perquè ens pertoquen. Evidentment aquesta crítica va adreçada als principals partits polítics i al seu discurs oficial, i no a la societat civil ni a la població en general.

Això no vol dir que no entengui la lluita política i que hi hagi diferents opcions en aquestes eleccions. Tampoc crec que tots aquests polítics, els que fan servir aquesta retòrica, se la creguin sempre. Per tant, tots hem d’anar amb compte. Aquestes són les eleccions més importants des de fa anys. Si us plau, per una vegada, pensem més a llarg termini. La societat civil cada vegada és més forta, més que mai, i la nostra joventut també té més consciència política que mai. A ningú no se li tolerarà que si se li ha donat l’oportunitat de servir el poble, no ho faci, que no compleixi el programa o que no faci el que ha promès.

Finalment, els votants albanesos tenen en aquestes eleccions més pes que en d’altres ocasions, i s’ha de pensar bé el vot. No, companys albanesos, no s’és un traïdor si es vota per un partit macedoni que pot contribuir al benestar general, i no, tampoc, s’és un bon patriota si es vota per un partit albanès que se sap que no mourà ni un dit per al benestar de les persones.

Avui en dia, tenim alternatives prometedores des d’ambdós costats. Pensem d’una vegada de forma estratègica, no a curt termini, i contribuïm al canvi.

One thought on “Reflexions d’una albanesa de Macedònia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s