L’acord per obrir una oficina “civil” de l’OTAN sacseja el debat sobre la neutralitat de Moldàvia

Aquest 29 de novembre passat, en el marc d’una reunió entre el primer ministre moldau, Pavel Filip, i el secretari general de l’otan, Jens Stoltenberg, es va signar un acord d’un extraordinari valor simbòlic, que alhora posa a prova l’equilibri del sistem polític moldau. L’acord va ser ratificat l’1 de desembre pel Consell de Govern.

L’acord estableix que l’Otan, una organització de caire esrictament militar, podrà obrir una oficina de caràcter “civil” al centre de la capital d’aquest país, Chisinau, l’abril de 2017.

Tot i que és difícil d’entendre que l’otan pugui obrir unes dependències i que se les titlli simplement de civils, aquest és l’argument utilitzat per Stoltenberg per justificar-ne l’obertura i per afirmar que no es viola la neutralitat teòrica del país. En la mateixa línia han anat les declaracions del ministre d’Afers estrangers, Andrei Galbur. A aquesta decisió només s’hi va oposar, en el Consell de Govern, la governadora de Gagaúsia, Irina Vlah. Vlah va argumentar que aquesta obertura viola els principals constitucionals de neutralitat.

Moldàvia és un estat que, des de la dissolució de l’URSS, s’ha mogut entre les tensions d’aquells que volen acostar el país a la Unió Europea, i de retruc cap a l’organització atlantista, i aquells que volen tenir vincles més estrets amb Rússia. Les darreres eleccions presidencials, d’aquest mes passat, han reflectit perfectament aquesta tensió. Finalment, va sortir elegit com a nou president, amb un estret marge de vots i amb acusacions de frau, Igor Dodon, líder del Partit Socialista, partidari de l’acostament a Rússia i de refredar les relacions amb la Unió Europea i Romania. Ara bé, cal tenir en compte que el càrrec de president té a Moldàvia un valor més simbòlic que no pas un poder efectiu, cosa que fa difícil pensar que pugui aturar aquesta decisió del govern, que per la seva banda, defensa postures proccidentals, tal com demostra aquest acord.

Caldrà veure ara com aquesta polèmica decisió condiciona la política moldava en endavant.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s