Levica, l’esquerra macedònia

Una dada que crida l’atenció quan s’analitzen els diversos moviments i partits polítics de bona part de l’Europa central i oriental és la inexistència de grups que puguem qualificar clarament, i segons els nostres paràmetres, com a esquerrans. És veritat que hi ha diversos partits que s’autoanomenen socialistes, i alguns fins i tot comunistes, pèro un cop analitzat el seu discurs i la seva pràctica política ens adonem que moltes vegades defensen postulats clarament conservadors i, fins i tot, retrògrads.

Macedònia no n’és una excepció. Tradicionalment, el partit que s’ha alineat a l’esquerra, el Partit Socialdemòcrata (SDSM) liderat ara per Zoran Zaev, hereu a Macedònia de la Lliga Comunista Iugoslava, ha optat sempre per una política econòmica de tipus neoliberal i pel que fa a les llibertats individuals sempre ha estat molt tímid. En aquest sentit, però, no és tan diferent de molts partits socialdemòcrates occidentals. La diferència, el més preocupant, és que mai no hi ha hagut una opció més a l’esquerra que pogués ser vista com a alternativa.

Ara fa pocs mesos es va crear un nou partit que sí que pretén ocupar aquest espai més a l’esquerra. A més, el reivindica de manera orgullosa. Es tracta de Levica, l’Esquerra, que quan es va crear pretenia seguir el model de la Syriza de Tsipras, que reivindicava com a proposta que havia de palntar cara als dictats de la troika.

Com a principi fonamental aspira a constuir una societat basada en la llibertat, la igualtat, la solidaritat, la justícia social i el control democràtic dels mitjans de producció, on tothom es pugui autorealitzar personalment. També es manifesta contrari al militarisme, l’autoritarisme, al nacionalisme, la corrupció, la discriminació, l’explotació laboral i la divisió en clases socials. També es defineix com a antiimperialista. Finalment, no renega del passat socialista de la Iugoslàvia de Tito, tot i que sí que el sotmeti a crítica.

Pel que fa a la qüestió ètnica i nacional -tan important a Macedònia-, fa una crida a superar les divsions ètniques, que considera que són utilitzades per les èlits per tal de distreure dels problemes que provoca l’empobirment. En aquest sentit, s’autoqualifica de partit supraètnic i renega dels estats-nació. Tot i aquest discurs (no deixa des er el partit d’un estat-nació), quan es consulta el seu web, pràcticament tota la documentació és, exclusivament, en macedoni. Només el programa es pot consultar en albanès, turc o serbocroat.

Levic ha participat activament en totes les protestes contra el govern de Nikola Gruevski dels darrers mesos i s’ha fet notar de manera notable en les manifestacions al carrer. Ara caldrà veure quin és el grau de suport que obté aquest partit en les properes eleccions de l’11 de desembre.

Podeu accedir al seu web en el següent enllaç:

Levica

2 thoughts on “Levica, l’esquerra macedònia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s