El govern croat fitxa com a assessor Ante Gotovina, jutjat per crims de guerra

Des del canvi de lideratge a la Unió Democràtica de Croàcia (HDZ), amb Andrej Plenkovic, tot semblava indicar una certa moderació en els plantejaments dels partit, en les declaracions públiques i també en el nomenament de càrrecs. Aquest gir, diguem-ne, centrista va ser ben rebut per l’electorat croat, que va premiar aquesta formació amb uns bons resultats electorals, que li han permès de formar un nou govern amb moltes més garanties d’estabilitat.

Alguns dels membres del partit més escorats cap a la dreta extrema i cap al nacionalisme revisionista, com per exemple Zlatko Hassanbegovic, han perdut cotes de poder; en el seu cas no va ser nomenat, una altra vegada, ministre de Cultura, tal com s’havia especulat.

Tot aquest gir, però, ha quedat del tot en entredit amb el desafortunat nomenament d’Ante Gotovina com a assessor del ministre de Defensa, Damir Krsticevic. El que cal plantejar-se, potser, és quina és la intenció d’aquest nomenament que, de ben segur, se sabia que provocaria molt d’enrenou i tibaria innecessàriament les relacions amb Sèrbia. És possible que Plenkovic hagi volgut acontentar els sectors més ultres del seu partit i, també, pot ser que hagi volgut enviar un missatge clar d’independència del seu govern, en el sentit que no es deixarà hipotecar per pressions provinents de l’exterior, ja siguin de Sèrbia com de la Unió Europea.

Ante Gotovina, que ja havia lluitat a l’Àfrica durant els anys setanta amb la Legió Estrangera, va ser un dels caps militars croats més rellevants durant la guerra d’independència. Va ser general de l’exèrcit croat i se’l considera reponsable de la mort de cent cinquanta civils serbis, de la desparició d’alguns centenars més i de la deportació de prop de 200.000 persones de la zona de la Krajina, aquests darrers fets durant l’Operació Tempesta (Oluja), l’any 1995. Anteriorment havia participat en accions de guerra a Bòsnia i Hercegovina.Tot això va fer que fos condemnat a 24 anys de presó, l’any 2011. L’any següent, però, va ser declarat innocent per manca de proves i, per tant, posat en llibertat.

El seu judici va polaritzar extremament la societat croata, i les campanyes dels grups més radicalitzats van ser intensíssimes.

No cal dir que aquesta decisió ha indignat profundament el govern serbi. Immediatament després de saber-se la notícia, el cap de govern serbi, Aleksander Vucic, va criticar aquesta decísió i va declarar que havia captat clarament el missatge del govern croat.

Plenkovic, per la seva banda, ha intentat rebaixar la tensió i n’ha volgut destacar la gran contribució que pot fer a la pau, per l’experiència provada que té.

Aquest polèmic nomenament ha coincidit amb la denúncia, que han fet diversos serbobosnians, d’activitats que poden ser qualificades com a crims de guerra del ministre Krsticevic. Segons els denunciants, Krsticevic va col•laborar amb Gotovina en l’operació Tempesta.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s