Victòria socialista a les presidencials de Bulgària i dimissió del govern

Els resultats, fins a cert punt sorprenents, de la primera volta de les eleccions presidencial búlgares s’han confirmat amb escreix en la segona volta, que va tenir lloc aquest diumenge passat.

El candidat socialista, Rumen Radev, es va imposar molt còmodament sobre la rival, la candiadata del partit governamental, el conservador GERB. Si en la primera volta, la diferència de percentatge de vots entre tots dos candidats era tan sols de tres punts (25% de Radev, 22% de Tsatxeva), en aquesta segona volta la diferència ha estat extraordinària. Radev s’ha fet amb més del 59% dels vots. Tsatxeva, per la seva banda, s’ha quedat, tan sols, amb poc més del 36% dels vots, un marge –gairebé un abisme- que molt pocs preveien ara tot just fa unes setmanes, però que sí que apuntaven les enquestes dels últims dies. Finalment, l’opció “No voto cap candidat” va obtenir entorn del 5% dels vots.

Radev, que no és militant del Partit Socialista tot i que es presentés sota el paraigua de les seves sigles, ha sabut captar, o simplement ha recollit, el profund disgust popular per la política del governant GERB i dels seus aliats. Com a candidat independent ha volgut, també, fer públiques algunes de les seves discrepàncies amb els socialistes, particularment amb Kornelia Ninova, sobretot pel que fa a la reforma judicial.

Els mitjans oficials búlgars presentaven Radev com un perill per a la política proocidental del president Boríssov. Se l’ha volgut presentar com el candidat de Moscou i com a partidari de distanciar-se de la Unió Europea. Radev ha desmentit reiteradament aquest discurs, particularment la darrera setmana. Ha volgut deixar clar que defensar actituds europeistes no vol dir, però, enemistar-se amb Rússia. En aquest sentit s’ha mostrat contrari a les sancions contra Rússia, que Bulgària també aplica. No és d’estranyar, doncs, que Vladímir Putin hagi estat un dels primers líders internacionals que ha felicitat Radev -probablement Putin deu estar enormement satisfet del cicle electoral d’aquestes darreres setmanes, favorables als seus interessos, com són les victòries de Trump als EUA, de Radev a Bulgària i de Dodon a Moldàvia-. De tota manera, ha insisitit que no té cap intenció de treure el país de la UE, i ni tan sols de l’OTAN.

Malgrat això, el cap de govern búlgar, Boiko Boríssov, va amenaçar la setmana anterior a la segona volta que, en cas que la seva candidata no fos escollida presidenta, presentaria la dimissió. Dilluns mateix, l’endemà de la desfeta electoral, va anunciar la seva dimissió, que finalment ha estat acceptada.

Ara, el president actual, Rossen Plevneliev, haurà d’iniciar la ronda de consultes amb els vuit partits presents a la cambra búlgara per al de formar un nou govern. El primer partit amb qui es reunirà serà GERB, l’actual governant, que ja ha anunciat que declinarà l’oferta d’encapçalar la formació d’un nou govern. Per tant, s’haurà de veure si el PSB està en condicions de formar-ne, cosa molt improbable donada la correlació de forces en el parlament. Tot fa pensar, doncs, en un escenari d’eleccions anticipades.

Radev ocuparà el càrrec a partir del 22 de gener, per un període de cinc anys.

2 thoughts on “Victòria socialista a les presidencials de Bulgària i dimissió del govern

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s