Eleccions presidencials de Moldàvia: victòria socialista i sospites fonamentades de tupinada

La segona volta de les eleccions presidencials moldaves, que va tenir lloc diumenge passat, va donar la victòria al candidat socialista, Igor Dodon, per un estret marge de vots, tot just setant mil. Ara bé, les nombroses denúncies d’irregularitats i el fet escandalós que molts moldaus residents a l’estranger no poguessin votar fa que aqusts resultats siguin, o hagin de ser, qüestionats.

Després de la primera volta, en què Dodon va enfilar-se fins gairebé el 48% dels vots, molts pensaven que aconseguir l’escàs 2-3% de vots restants per aconseguir la presidència no seria gaire difícil. De fet, algunes enquestes pronosticaven que podria acostar-se cap al 60% dels sufragis.

De tota manera, la mobilització entorn de l’altra candidata, Maia Sandu, va ser extraordinària en els quinze dies que van separar la primera volta de la segona. Particularment intensa va ser la campanya entre els moldaus residents a l’estranger, abassegadorament favorables a Sandu, candidata reformista i proocidental, vista, però, com una política neta de corrupció i honrada; per tant, com la garant de la renovació política del país. Cal tenir present que més de mig milió de moldaus viu fora del seu país, cosa que representa el 15% de l’electorat.

Els primers resultats fets públics durant la nit electoral semblaven confirmar la clara victòria de Dodon. Els primers resultats provisionals li atrogaven fins gairebé el 58%. Ara bé, a mesura que passaven les hores les distàncies es van anar escurçant fins al resultat final, oficial, molt ajustat.

Segons aquests resultats, Dodon va aconseguir 835.080 vots, que representa aproximadament el 52’18%, mentre que Maia Sandu en va obtenir 762.062 (47,82%), per tant poc més de setanta mil vots van separar un candidat i l’altra.
Dodon, la mateixa nit de diumenge, es va proclamar vencedor i va anunciar la seva intenció de tenir en compte els resultats, com a gest d’aproximació a Sandu, i de governar al servei de tots els ciutadans, el gran tòpic que es repeteix en totes les eleccions.

Dodon és vist com el candidat partidari d’aproximar-se a la Rússia de Putin i d’allunyar-se de la Unió Europea i de Romania. De fet, ell mateix s’ha presentat així. Una dada significativa és que Putin va ser un dels primers líders internacionals a felicitar Dodon.

El més significatiu, però, són les protestes provocades per la manca de paperetes en diversos punts de votació de l’estranger. A Londres, per exemple, les protestes van ser molt importants, però fins i tot a llocs com Moscou tampoc no n’hi hagué prou. Lògicament, l’equip de Sandu ha demanat la dimissió del ministre d’afers estrangers i del president de la Comissió electoral central.

També han denunciat el gran nombre de vots de persones provinents de Transnístria, presumiblement traslladades en autocars per votar, cosa que consideren molt sospitosa. També al•leguen, i afirmen que poden demostrar, que es van oferir diners a canvi de vots en diversos col·legis electorals.

Consideren que totes aquestes incidències han provocat la seva derrota electoral i per aquest motiu, també, han fet una crida perquè s’investiguin tots aquests fets. També han convocat la població a manifestar-se per fer palès el seu rebuig a aquesta tupinada electoral.

2 thoughts on “Eleccions presidencials de Moldàvia: victòria socialista i sospites fonamentades de tupinada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s