Bulgària inaugura un consulat a Taraclia, la “capital” dels búlgars de Moldàvia

El president sortint de Bulgària, Rossen Plevneliev, ha fet aquesta setmana una visita oficial a Moldàvia. En aquest país s’ha entrevistat, entre d’altres, amb el president Nicolae Timofti, que també deixarà el càrrec d’aquí a poc temps, després de la segona volta de les eleccions presidencials, que va tenir lloc aquest diumenge passat.

A part de donar suport al procés d’integració de Moldàvia a Europa, Plevneliev ha assisitit a diferents actes en el nou consulat búlgar de la ciutat de Taraclia, inaugurat fa pocs dies.

A més de l’objectiu d’estimular els contactes comercials i culturals entre tots dos estats, aquest consultat té una clara intencionalitat política. Evidentment, l’obertura d’aquest consulat en aquesta ciutat no és un fet casual, ja que Taraclia es pot considerar la capital búlgara de Moldàvia. És on viuen més búlgars, i de manera més compacta, cosa que també implica un grau de consciència més elevat.

Taraclia està situada al sud-est de Moldàvia, en un districte que porta el mateix nom. Segons el cens de l’any 2004 hi viuen 43.000 persones, de les quals una mica més de la meitat, unes 28.000, són d’origen búlgar. És, per tant, el territori de Moldàvia on viu un percentatge més elevat de població búlgara.

Els búlgars, exactament igual que els gagaüsos, van arribar a Moldàvia a finals del segle XVIII i a principis del segle XIX, fugint de la persecució otomana. De fet, van arribar a un territori que estava, llavors, sota sobirania russa, que va encoratjar aquesta emigració. Segons algunes dades, a principis dels anys quaranta del segle dinou, el nombre de búlgars era de 177.000, però ha anat disminuint amb els anys, de manera que l’any 1989, ja era només de 88.000.

L’any 1999 els búlgars de Taraclia es van mobilitzar per tal que no hi hagués certs canvis en les divisions administratives del país, que el que pretenien fer és diluir la presència dels búlgars en divisions administratvies de més gran rang, la qual cosa n’hauria debilitat la seva influència.

Pel que fa a la llengua, el búlgar ha tingut, des de fa anys, una certa presència oficial, ja que l’ensenyament s’imparteix, a Taraclia, en búlgar i en romanès, i hi ha una universitat des de l’any 2004 on també es té en compte aquest fet.

L’abril de 2015, el parlament moldau va aprovar una llei que atorgava un estatus especial a la minoria búlgara, majoritària en aquest districte, de manera que aquest districte es va convertir en el que es s’anomena com a departament nacional-cultural.

Taraclia no és l’única zona de Moldàvia on viuen búlgars. També n’hi ha a la regió de Bessaràbia, a la de Kantimisrski i a la de Chimishliyski, segons les dades que aporta el web bulgarnation. En cap d’aquests tres territoris, però, supera el 5% de la població (1.500 persones, 3.700 i 1.300 respectivament).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s