Demà, 13 de novembre, segona volta de les eleccions presidencials de Bulgària i Moldàvia

Aquest diumenge, 13 de novembre, coincideixen dues convocatòries electorals que tenen punts en comú. Bulgària i Moldàvia viuran la segona volta de les eleccions presidencials, els resultats de les quals són, a hores d’ara incerts. En la pirmera volta, a tots dos països el candidat més votat va ser el presentat pel Partit Socialista, però no és gens clar que puguin guanyar fàcilment aquesta segona volta.

Moldàvia

A Moldàvia, la primera volta de les presidencials es va saldar amb un victòria clara del candidat socialista, Igor Dodon. El gairebé 48% dels vots obtinguts pot fer pensar que la victòria aquest diumenge pugui ser relativament fàcil. De tota manera, durant els útlims quinze dies, arran del fet obvi que només es pot triar entre dos candidats, ha fet que es polaritzessin molt les opcions i, sobretot, que els partidaris de la candidatura de Maia Sandu s’hagin mobilitzat extraordinàriament, amb una aposta que pretén ser engrescadora.

Maia Sandu, amb el 38% de suports a la primera volta, es presenta com la gran candidata reformista, que ha de regenerar l’aviciada política moldava, que ha oscil•lat des de la seva independència entre els hereus de l’antic Partit Comunista, que a la pràctica han desenvolupat sempre una política extraordinàriament conservadora, i els proocidentals, que de cap de les maneres han reeixit a treure el país de la pobresa, en els últims anys que han portat les regnes del govern de l’estat. Alhora els escàndols de corrupció que els han esquitxat han fet que en aquests moments no siguin gaire populars.

Sandu de trenta-vuit anys, doncs, és la gran alternativa per als reformistes europeistes. Tot i que ha estat vinculada a algun dels últims governs, la seva popularitat entre la població és notable, i té particularment suport entre la població més jove i més formada. Aquestes darreres setmanes els seus partidaris s’han mobilitzat notablement, amb campanyes com la d’Adopta un vot i la crida a votar als moldaus que viuen fora del país, un nombre extraordinàriament elevat.

Una dada incontestable, d’altra banda, és que Dodon va obtenir uns resultats molt per sota del que preveien les diferents enquestes. De tota manera, Dodon continua rebent el suport d’alguns actors importants en la vida social moldava. Crida particularment l’atenció que hagi rebut, obertament, el suport de la jerarquia eclesiàstica, fet impensable a Occident. D’altra banda, els comunistes de Voronin, amb molta menys influència en el país d’uns anys ençà han declinat de donar suport a Dodon i han apel•lat a no votar cap candidat aquest diumenge.

Un fet curiós és que tots dos candidats reneguen de la figura de Vlad Plahotniuc –del Partit Democràtic-, el gran oligarca de la política moldava aquests darrers anys, i acusen l’oponent de ser, precisament, el candidat de Plahotniuc. Plahotniuc aquesta mateixa setmana ha destacat que, sigui quin sigui el resultat de les eleccions de demà, cal mantenir els lligams, sobretot econòmics, amb la Unió Europea. El que és cert és que la majoria de membres de l’actual govern han afirmat que votaran a favor de Sandu o bé, de manera més críptica, per Europa, tot i que alguns no han manifestat la intenció del vot. Només Irina Vlah, governadora de Gagaúsia, ha assegurat que votarà a favor de Dodon, cosa d’altra banda totalment previsible.

Les últimes enquestes atorguen una intenció de vot del 55% a favor de Dodon i un 45% a favor de Sandu.

Bulgària

A Bulgària, per la seva banda, els resultats de la primera volta van ser molt més ajustats. El candidat més votat va ser el socialista Rumen Radev, amb tot just el 25% dels vots, molt lluny del 50% necessari per guanyar la presidència. En el seu cas, però, s’ha de fer constar el fet més que meritori d’aconseguir ser el candidat més votat. Totes les enquestes auguraven que Tsetska Tsatxeva, del governamental GERB, seria la candidata amb més sufragis. És molt lògic, doncs, interpretar que la població ha emès un autèntic vot de càstig contra el govern.

Tsatxeva, per la seva banda, va obtenir el 22% dels vots, no gaire lluny, doncs, del candidat socialista. Aquests resultats fan que la segona volta quedi molt oberta, ja que tots dos candidats queden molt llunys del 50%.

Tot sembla indicar que el vot que podríem qualificar de protesta l’ha aglutinat en bona part el candidat socialista, que va obtenir, diumenge passat, uns molt bons resultats. Un exemple d’això és la victòria assolida a la capital, Sofia, on els socialistes sempre han obtingut uns molt mals resultats. El seu gran graner de vots sempre han estat més les zones rurals més que no pas les urbanes –fet insòlit per a un partit socialista, cosa que demostra el caràcter diferent d’aquests partits a bona part de l’Europa central i oriental- .

També va obtenir molt bons resultats el candidat ultranacionalista Krassimir Karakatxanov, que tenia el suports dels feixistes d’Ataka i dels nacionalistes del Front Patriòtic. El seu nombre de vots, diumenge passat, es va enfilar fins al 15%, cosa que vol dir que va ser el tercer candidat amb més vots. És important destacar que a Sofia els resultats d’aquest candidat van ser sensiblement inferiors que a la resta del país, que va fer que quedés en quart lloc.

Com que en les eleccions presidencials era obligatori votar, una novetat, es preveia una opció “No voto cap candidat”. Molts vaticinaven que podria obtenir, aquesta opció, uns molt bons resultats, però finalment no va ser així, tot i recollir entorn del 5% dels sufragis, 214.094 exactament.

Radev, exmilitar, que no és militant del PSB tot i que concorri a aquestes eleccions sota el seu paraigua, ha intentat mesurar el seu discurs. Tot i que els seus plantejaments en cap cas no es poden considerar radicals, ni tan sols d’esquerres, les seves crides a millorar les relacions amb Rússia han espantat de manera notable l’establishment polític i econòmic del país. Durant la campanya anterior a la primera volta en cap cas va qüestionar la pertinença ni a la Unió Europea ni a l’OTAN, però això no és el que han volgut vendre els opinadors i premsa vinculada als conservadors de GERB. Aquesta setmana, Radev ha insistit en la idea que ha anat repetint gairebé diàriament, pràcticament com un mantra: “Ser filoeuropeu no vol dir enemistar-se amb Rússia”. El que sí que és veritat és que ha qüestionat les sancions contra Rússia, que també s’han aplicat també des de Bulgària.

Bulgària fa gairebé deu anys que pertany a la Unió Europea. En aquests moments, la percepció que se’n té és molt més negativa de la que se’n tenia llavors. La decepció ha estat immensa. Això fa que part de la població es plantegi seriosament la necessitat de restablir ponts amb Rússia, cosa que afavoreix Radev, independentment dels plantejaments ideològics de l’eix esquerra-dreta. Per exemple, els feixistes d’Ataka tenen una postura clarament prorussa i proposen l’acostament a la Rússia de Putin, la sortida de la UE i de l’OTAN.

No cal dir que el partit governamental, ha insistit a remarcar la importància de la convocatòria de demà, tot i que el paper del president en l’ordenament constitucional búlgar no té gaire rellevància i juga un paper més aviat simbòlic. La pressió ha arribat fins al punt que el cap de govern, Boiko Boríssov, ha amenaçat de dimitir i convocar noves eleccions en cas que surti escollit Radev.

Segons les últimes enquestes publicades, aquesta mateixa setmana, Radev recull prop del 50% de les intencions de vot, mentre que Tsatxeva es queda amb poc més del 31%. Hi ha encara un percentatge d’indecisos, però si no canvien molt les coses tot sembla indicar que pot guanyar Radev, tot i que ja sabem que les enquestes només són enquestes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s