La participació de voluntaris catalans a la guerra de Croàcia, 1991-1995

Ante Gotovina ha estat, i és, un dels protagonistes més nefastos de la història recent de Croàcia. Va ser general de l’exèrcit croat i se’l considera reponsable de la mort de cent cinquanta civils serbis, de la desparició d’alguns centenars més i de la deportació de prop de 200.000 persones de la zona de la Krajina. Tot i que va ser condemnat a 24 anys de presó, l’any 2011, l’any següent va ser declarat innocent per manca de proves.

El que pot ser una sorpresa per a molts és que a les seves files hi van arribar a lluitar alguns voluntaris catalans, fet molt poc divulgat. Els mateixos protagonistes dels fets han procurat de no fer-ho públic. Els problemes legals que això els podria comportar pot explicar en bona part aquest silenci.

A les guerres que van marcar la dissolució de l’antiga Iugoslàvia hi van participar nombrosos voluntaris, a tots els bàndols, procedents d’arreu del món.

A Croàcia, concretament, les dades que aporta l’Associació USDDR (Associació de Voluntaris Estrangers de la Guerra de Croàcia) xifra el nombre d’estrangers que van lluitar-hi en 481, provinents de 35 estats diferents. Segons la llista que ofereix, només quatre d’aquests voluntaris procedien de l’Estat espanyol. Segons aquesta llista, 77 van morir en combat i 88 van ser ferits. Els països d’origen d’aquests voluntaris eren molt diversos, però destaquen, pel nombre, Anglaterra (139), l’Estat francès (67) i Alemanya (53), tot i que també n’hi hagué de Gàmbia, Zimbawe, Xile, Argentina o Austràlia. Els autors de la llista reconeixen que, molt probablement, no és completa i que segur que eren més. A més, cal tenir en compte que hi havia diverses milícies, amb la qual cosa el recompte es fa encara més difícil

Molts d’aquests voluntaris tenien vincles familiars amb Croàcia, o estaven vinculats a organitzacions, o simplement tenien idees, anticomunistes i ultradretanes. Tampoc no era menyspreable el factor religiós, catòlics molt conservadors, molt important en el cas dels voluntaris irlandesos i polonesos.

Les dades que aporta Jaume Clotet, en un magnífic article publicat a la Revista de Catalunya -numero 279-, que porta per títol Voluntaris catalans a la Guerra de Croàcia, són, però, ben diferents i molt més elevades.

El grau d’implicació d’aquests voluntaris en el conflicte va ser molt desigual. Alguns no participaren en els combats, cosa que pot explicar que no siguin comptabilitzats com a voluntaris, tot i que la diferència en les dades continua sent molt notòria.

Segons Clotet, una cinquantena de catalans i uns quants valencians van lluitar a Croàcia com a voluntaris. És, per tant, una xifra molt més elevada que la que difon l’Associació de Voluntaris estrangers. Segons m’ha confirmat personalment un d’aquests voluntaris, els catalans van ser, efectivament, entorn de cinquanta, entre els quals diversos de valencians. Segons les dades que aporta, van ser presents primer al HOS Osijek (1991-1992) i després a la 108 HVO (entre 1992 i 1994), i al batalló Rafael Vitez Boban de Split (l’any 1995). També em confirma, aquest mateix testimoni, que també n’hi hagué en d’altres unitats regulars de l’exèrcit croat, sobre tot a l’any 1995 durant la operació Oluja (Tempesta). Per il·lustrar-ho, suggereix la visió d’un document publicat a youtube, en francès, sobre la 108 HVO Unitat Internacional.

Segons Clotet, les motivacions per les quals aquests catalans van participar en aquesta guerra eren molt diverses i personals, però sembla que no eren econòmiques, almenys segons els testimonis que cita. El gruix més important estava vinculat a organitzacions d’extrema dreta espanyola, tot i que també n’hi havia de relacionades amb moviments ultradretans estrictament catalans. En d’altres casos, eren simplement aventurers. També, en alguns casos, la solidaritat amb la lluita d’una nació per la seva independència hi va jugar un paper important.

No cal oblidar que l’Estat espanyol va ser un cau on es van refugiar nombrosos nazis fugitius, membres de la Guàrdia de Ferro romanesa i també ústaixes -els feixistes croats que durant la Segona Guerra Mundial van crear un estat independent aliat dels nazis, que va intentar exterminar els jueus, roms i serbis-. Molts d’aquests exiliats van establir vincles amb l’extrema dreta local i això va fer que durant la guerra servissin de pont, de contacte amb Croàcia, i en facilitessin l’arribada.

Una part d’aquests voluntaris va participar en conforntacions bèl·liques a Croàcia i després, a partir de 1992, a Bòsnia i Hercegovina.

Podeu llegir l’article de Clotet, amb el testimoni, vivències i motivacions d’alguns d’aquests voluntaris, en el següent enllaç:

Voluntaris catalans a la guerra de Croàcia

5 thoughts on “La participació de voluntaris catalans a la guerra de Croàcia, 1991-1995

 1. Jaume 30 Desembre 2016 / 5:29 PM

  Gràcies per la teva publicació Josep, encara que t’haig de comentar que efectivament van ser una cinquantena de voluntaris els que HI VAM ANAR, entre ells diversos valencians. Primer al HOS Osijek (1991-1992) i desprès a la 108 HVO,(1992-1994) i al batalló Rafael Vitez Boban de Split . (1995)

  • Josep Dorca 30 Desembre 2016 / 8:22 PM

   Gràcies pel comentari, Jaume! Puc afegir aquesta informació al text, com a aportació d’una persona que hi va ser? Ja me’n diràs alguna cosa. Gràcies una altra vegada

 2. Jaume 1 gener 2017 / 4:43 PM

  Si, va ser així. També en altres unitats regulars de l’exèrcit croat, sobre tot a l’any 1995 durant la operació Oluja (Tormenta).www.youtube.com/watch?v=Y2SXDr0Be0c (en francès, sobre la 108 HVO Unitat Internacional).

  • Josep Dorca 1 gener 2017 / 8:35 PM

   Gràcies. He afegit a l’entrada la informació que aportes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s