L’estat hongarès reprimeix les organitzacions gitanes

Dues associacions gitanes d’Hongria han estat desallotjades de manera contundent, per la policia, de les seves seus a la capital hongaresa, Budapest. Les organitzacions víctimes d’aquesta acció són el Parlament Rom d’Hongria i l’Associació Gipsy Independent “Phralipe”.

L’argument esgrimit per les autoritats per tal de tancar-los els locals és el del deute acumulat en el pagament dels lloguers i l’estat ruïnós en què es trobaven, cosa que podia arribar a posar en perill la vida dels seus ocupants.

Per la seva banda, representants d’aquestes organitzacions han afirmat que estaven al corrent de tots els pagaments, i que el seu contracte d’arrendament estava totalment vigent, cosa que neguen les autoritats. A més, les organitzacions gitanes critiquen que no els arribés cap avís del tancament ni se’ls fes cap reclamació prèvia, cosa que els ha deixat en total indefensió. També han denunciat que, des de fa anys –com a mínim des del 2011-, estan patint pressions per part de les autoritats municipals per tal que abandonin el barri. Les autoritats municipals, al seu torn, es defensen dient que se’ls havia ofert la possibilitat de traslladar-se a un altre local.

El que més indigna les dues organitzacions gitanes, és que el seu local serà ocupat pel Centre Cultural i Educatiu Cziffra György, una organització impulsada pel govern hongarès, per tant amb uns objectius radicalment diferents dels seus.

El Parlament Rom d’Hongria és una de les principals organitzacions gitanes del país, que ha lluitat pels drets de la seva comunitat, des d’una posició indepedent del poder, des de fa més de vint anys. Els seus objectius han estat impulsar activitats adreçades als estudiants roms, organitzar colònies infantils, oferir espais per als creadors i afavorir totes aquelles activitats que puguin revertir en una millora de la qualitat de vida de la comunitat rom, així com oferir-los assessorament legal.

Phralipe, per la seva banda, és una organització política fundada a finals de la dècada dels vuitanta, amb l’objectiu de defensar els interessos de la comunitat rom. La seva activitat política ha estat sempre intensa, cosa que l’ha portat diverses vegades a enfrontar-se al partit governant. De fet, a principis dels anys noranta va ser un dels impulsors del Parlament Rom d’Hongria, amb l’objectiu de crear un espai on la comunitat rom pogués, de manera autònoma, debatre tots els temes que l’afectessin, i alhora ser la interlocutora de la comunitat davant de l’estat. Pocs anys després, però, la major part dels membres de Phralipe abandonaren el Parlament Rom i totes dues organitzacions esdevingueren rivals.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s