Kosova: mort d’un militant opositor detingut per la policia

El jove, de vint-i-sis anys i militant de Vetevendosje, Astrit Dehari, va morir en estranyes circumstàncies aquest dissabte mentre era retingut en dependències policials a la localitat kosovar de Prizren.

Vetevendosje (Autodeterminació, en albanès) és el principal partit opositor del parlament de Kosova, des del moment que els dos principals partits del país, el Partit Democràtic de Kosova i la Lliga Democràtica de Kosova, van formar l’actual govern de coalició.

Des del primer moment, aquest partit va optar per una política d’oposició dura al govern, al qual acusa de corrupció, de pràctiques mafioses i criminals i de soscavar la sobirania del país, amb acords amb el govern serbi.
Des de l’any passat, la capital del país, Prístina, ha estat l’escenari de diverses manifestacions contra el govern, molt nombroses, alguna de les quals ha arribat a aplegar un centenar de milers de persones. En una d’aquestes concentracions, que va tenir lloc el 4 d’agost d’enguany, va ser atacat l’edifici de l’Assemblea de Kosova amb granades. Una de les sis persones que va ser detingudes arran d’aquests fets va ser Astrit Dehari, al qual se l’acusava de terrorisme, tot i que encara no havia estat jutjat. Aquesta manifestació tenia com a objectiu protestar contra l’acord fronterer amb Montenegro, fortament contestat per tota l’oposició.

Després d’estar pres 68 dies, aquest dissabte va morir en unes circumstàncies encara no aclarides. La versió oficial feta pública per la policia assenyala que aquesta mort va ser provocada per problemes mèdics de Dehari, aliens a l’actuació dels cossos policials, quan va ingerir gran quantitat de medicaments. De tota manera, també s’ha fet córrer la informació que va morir un cop va arribar a l’hospital de Prizren, informació totalment contradictòria amb l’anterior. També són nombrosos els rumors sobre el fet que la mort de Dehari es produís en les mateixes dependències policials, com a conseqüència dels maltractaments.

Lògicament, Vetevendosje, per via d’un dels seus principals responsables, Visar Ymeri, ha demanat que s’investiguin els fets, ha anunciat que emprendrà les accions legals que cregui oportunes i exigeix que es faci una autòpsia a càrrec de metges independents, tal com també han demanat també els familiars del difunt.

Avui mateix, el ministre de l’interior de Kosova ha anunciat la detenció de set persones acusades de terrorismes, acusades en aquest cas de tenir vincles amb Daesh. L’oposició s’ha apressat a vincular aquestes detencions amb la intenció del govern de fer emmudir les protestes, que s’estenen arreu del país, per la mort de Dehari.

Tot plegat, torna a posar en dubte la imparcialitat de tot els sistema policial. L’oposició des de fa anys acusa el govern d’utilitzar les forces d’ordre públic com a garants del seu poder. Una taca negra més en el trist historial de corrupció i autoritarisme en l’estat presidit per Hashim Thaci.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s