Eleccions presidencials moldaves: caldrà una segona volta

La primera volta de les eleccions presidencials moldaves d’ahir s’ha saldat amb una victòria del candidat socialista, Igor Dodon, insuficient, però, per ocupar directament el càrrec, ja que no ha arribat al 50% mínim indispensable.

Segons els resultats fets públics per la Comissió Electoral Central de Moldàvia, amb el 99,92% dels vots escrutats, el candidat amb més percentatge de vots és el socialista Igor Dodon, amb el 48,23% (que representa aproximadament 679.000 vots). El segon candidat, tal com ja vaticinaven les enquestes, ha estat la reformista Maia Sandu, amb el 38,42% (541.000 vots). Sandu hi concorria amb el suport del seu Partit, Partit d’Acció i Solidaritat (PAS), de la Plataforma Dignitat i Veritat, de recent creació, i del Partit Liberal Demòcrata.

S’han complert, doncs, tots els pronòstics. La resta de candidats ha obtingut un percentatge de vots testimonial: Dumitru Ciubașenco (6,03%), Iurie Leancă (3,11%), Mihai Ghimpu (1,8%), Valeriu Ghilețchi (1,08%), Maia Laguta (0,75%), Silvia Radu (0,4%) i, finalment, Ana Guțu (0,17%). Caldrà veure a qui donen suport en una segona volta.

Amb aquests resultats, caldrà esperar una segona volta, de la qual encara no se sap la data, on s’hauran d’enfrontar els dos principals candidats, Dodon i Sandu.

El percentatge final de participació ha estat més baix del que s’esperava, ja que no ha arribat ni tan sols al 50%, i s’ha quedat amb el 49,02%. On la participació ha estat més baixa és a Gagaúsia, territori autònom, on el candidat socialista ha tret particularment bons resultats.

Durant la jornada electoral, 3.200 observadors moldaus i prop de sis-cents de l’estranger van controlar el desenvolupament de les eleccions. Van comentar que només havien observat problemes greus en tretze col•legis electorals.

També és destacable el fet que ciutadans de l’autoproclamada república de Transnístria votessin en un col•legi proper a aquest territori, a Varnita.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s