Montenegro: els partits de les minories, decisius per formar govern, no volen tornar a ser enganyats

Les darreres eleccions montenegrines han provocat un escenari polític molt més obert que en les darreres conteses electorals. De fet, la clau de volta de la formació del nou govern la tenen les formacions que pretenen representar les diverses minories nacionals presents en el país, com són els bosníac, croats i albanesos.

El partit guanyador va ser, com ja és habitual, el Partit Democràtic dels Socialistes –DPS- de Milo Djukanovic. Tot i la clara victòria, segons els resultats oficials contestats per l’oposició, no en té prou per formar govern en solitari. És en aquest moment que els partits de les minories nacionals esdevenen clau, ja que els quatre diputats de què disposen posarien el DPS al llindar de la majoria absoluta. Tradicionalment, a més, aquestes forces polítiques han col•laborat i donat suport a Djukanovic, almenys des del moment que va optar per portar el país a la independència. Per aquest motiu, molts van pensar que seria fàcil incorporar-los de nou al projdecte del DPS.

D’altra banda, l’oposició no va dubtar, des del moment que es van fer públics el primers resultats, a festejar aquestes organitzacions. Els partits que els han fet propostes de sumar-se a un govern de trencament amb Djukanovic han estat la coalició Kljuc i els Demòcrates, tercera i quarta forces en el parlament. El Front Democràtic (DF), d’orientació més prosèrbia, s’ha mantingut més al marge d’aquestes maniobres. És evident que aquests partits de les minories tenen poca predisposició a pactar amb amb un partit de tipus proserbi, ja que en tot moment van apostar per la independència i per l’allunyament de Sèrbia, cosa que els fa força incompatibles.

Les propostes de l’oposició són força llamineres i s’ha espculat, fins i tot, amb la possibilitat que algun membre d’aquestes formacions opti al càrrec de primer ministre.

Dilluns passat hi va haver una reunió formal a Podgorica entre les tres forces implicades, el Partit Bosníac, Iniciativa Cívica Croata i Albanesos Decisius. S’esperava que d’aquella reunió en sortiria una decisió, però el resultat final va ser una exhibició de fermesa d’aquests partits en els seus postulats. Han demostrat que no ho posaran fàcil. Van decidir, en aquesta reunió, treballar conjuntament, les tres forces de les minories, i prendre una decisió consensuada, malgrat que cadascuna de les forces pugui tenir les seves pròpies demandes.

Van fer pública la seva decepció pel tracte que han rebut durant molts anys, i han reiterat que s’han sentit moltes vegades enganyats, i que no permetran, ara que són decisius, que això torni a passar. Boris Raonic, de la Iniciativa Cívica Croata va arribar a afirmar que buscarien garanties internacionals en cas que donin suport a un govern, per tal que es compleixi el que hagin pactat.

Reivindiquen que no han de ser una simple figura decorativa, sinó que han de tenir un paper rellevant, amb algun càrrec o algun ministeri de primer ordre. De tota manera, més enllà d’això, el que volen és que es facin polítiques que garanteixin els dret de les minories. Van posar com a exemple d’això, el fet que estan infrarepresentades en l’administració, on per exemple són tan sols un terç del que els correspondria segons el seu pes demogràfic, segons les dades aportades per ells mateixos. També volen que es facin polítiques que afavoreixin el progrés i el desenvolupament dels territoris on viuen, les més pobres de l’estat, particularment on viuen els bosníacs i els albanesos. També volen que s’aclareixin definitivament alguns actes que van tenir lloc durant els conflictes bèl•lics que van esclatar fruit de la desintegració de Iugoslàvia. Tot i que a Montenegro no hi hagué guerra en el sentit literal del terme sí que hi hagueren accions que afectaren greument algunes de les minories, particularment la bosníaca.

One thought on “Montenegro: els partits de les minories, decisius per formar govern, no volen tornar a ser enganyats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s