El tiempo de las cabras, de Luan Starova: una relat contra l’absurditat i l’autoritarisme

ll

Aquesta, publicada en albanès l’any 1993, és una obra que forma part d’un conjunt de deu novel•les inspirades en la història de la família de l’autor, Luan Starova, tot i que en aquest cas els elements fantàstics aportats per Starova són més que evidents.

Està ambientada en la seva infància, just poc després de l’arribada del Partit Comunista al poder a Iugoslàvia. La seva família s’havia traslladat poc abans d’Albània –on va néixer Starova- a Macedònia, quan era molt petit, amb tan sols dos anys.

Un dia, arran de les pretensions dels líders del partit de construir del no-res una nova classe obrera, que havia de permetre la construcció dle socialisme, van arribar a la ciutat on vivien tot de cabrers expulsats de les muntanyes, acompanyats inevitablement dels seus animals, com no podia ser d’una altra manera. Això va fer que la ciutat, tal com explica l’autor, quedés totalment tenyida de blanc i la vida dels seus ciutadans totalment trasbalsada.

A partir d’aquesta anècdota, pretesament ridícula, es desenvolupa tota la història, on l’objectiu bàsic és mostrar l’absurditat de les decisions dictades per la burocràcia del partit, totalment allunyada de la realitat. La vida quotidiana de la ciutat es mourà entre les contradiccions dels dirigents del partit, la picaresca d ela poblacióper aconseguir una vida millor i més digna, la corrupció més o menys generalitzada, les lluites callades i les injustícies.

A tot això cal afegir-hi, com a temes més secundaris, la història d’amor del seu pare pels llibres i l’amor de l’autor pels Balcans. La referència al conjunt dels Balcans és constant en tota l’obra i les referències espacials són escasses, tant que és impossible saber en quina ciutat se situen aquests esdeveniments.

Probablement els personatges són molt esquemàtics, però és molt possible que això respongui a la voluntat de l’autor, per tal que esdevinguin símbols en aquesta mena de faula contra l’autoritarisme i contra l’absurd.

Luan Starova és un dels escriptors albanesos més reconeguts. Va néixer l’any 1941 a Pogradec, Albània, i ha escrit la major part de la seva obra en albanès.

L’edició en castellà va ser publicada per Libros del Asteroide, l’any 2008. La traducció de l’albanès és obra de Ramón Sánchez Lizarralde.

L’edició en francès, Le Temps des chèvres, va ser publicada l’any 1997, per Fayard. La traducció va córrer a càrrec de  Clément d’Içartéguy.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s