Enquesta a Moldàvia: més partidaris de la Unió Euroasiàtica que de la Unió Europea; el 47,5% dels ciutadans moldaus es reintegraria a la Unió Soviètica

Aquest 30 d’octubre tindran lloc les eleccions presidencials de Moldàvia. Amb aquest motiu, l’organisme ofical de demoscòpia, Institutul de Politici Publice, ha fet pública una enquesta segons la qual el candidat del Partit Socialista, Igor Dodon, actualment a l’oposició obtindria els millors resultats, amb una intenció de vot del 27%, seguida per la reformista Maia Sandu, amb el 9,3% dels vots. Cal remarcar que el nombre d’indecisos supera a hores d’ara, segons aquesta enquesta, el 25% dels electors.

Més enllà, però, d’aquestes dades, són interessants altres aspectes pels quals pregunta l’enquesta, molt completa, que podeu consultar aquí. És una extensa enquesta sobre molts diversos aspectes, com la situació econòmica, l’educació, la sanitat, corrupció, la valoració dels serveis públics, mitjans de comunicació… A part de tots aquests temes, els enquestats també van ser preguntats sobre diversos aspectes de caire polític, que van donar uns resultats interessants i que val la pena de comentar.

Moldàvia i la Unió Europea

Pel que fa als resultats d’un possible referèndum sobre l’entrada de Moldàvia a la Unió Europea, el 38% s’hi mostren favorables, mentre que el 37,3% hi votaria en contra, uns resultats, doncs, molt ajustats. Si s’analitza el detall, es pot veure que la població ètnicament moldava-romanesa n’és molt més partidària que no pas l’ètnicament russa o ucraïnesa. Entre els moldaus-romanesos els partidaris de la Unió Europea s’enfilen fins al 43%, mentre que entre els russos només ho fa fins al 14,6%. També és interessant comprovar que la població jove també n’és la més partidària, el 43,9% fins als 29 anys. A partir de llavors no es mostren diferències apreciables entre els diferents sectors d’edat. Finalment, i també rellevant, com més elevat és el nivell socioeconòmic més gran és el suport a la UE: el 30,2% en les classes més populars i el 45,3% entre les més acomodades. Passa exactament el mateix amb el nivell educatiu, on ens movem amb una oscil•lació entre el 32,1 i el 46,9% respectivament.

Moldàvia i la Unió Euroasiàtica

La pregunta sobre si els ciutadans de Moldàvia voldrien incorporar-se a la Unió Euroasiàtica, impulsada per la Rússia de Putin (formada per Rússia, Bielorrússia i Kazakhstan) i amb la clara voluntat de fer de contrapoder de la Unió Europea, els resultats són més clars: el 52,85% hi seria favorable, mentre que només el 23,7% hi estaria en contra.

En aquest cas, el perfil del votant favorable és el mateix que el del votant contrari a la Unió Europea, però es dóna el fet interessant que, per exemple, entre els joves no és menyspreable el percentatge dels que li donarien suport, el 46% (a partir dels trenta anys superen clarament el 50%), el 48% dels moldau-romanesos també hi votarien a favor. No cal dir que, en aquest cas, el 75% dels russos i el 67% dels ucraïnesos també ho faria. Pel que fa al nivell educatiu i d’ingressos,  també hi hauria una tendència a obtenir més suport com més baixos són els ingressos i el nivell eucatiu, però no és gens menyspreable el vot favorable: el 45,9% dels que tenen més estudis i el 49,8% dels que tenen més ingressos.

Si en un suposat referèndum els ciutadans moldaus haguessin de triar entre la Unió Europea i la Unió Euroasiàtica, l’opció europeista es quedaria tan sols amb el 30,9% els vots, mentre que l’opció euroasiàtica n’obtindira el 44%.

Moldàvia i Romania

Una altra pregunta habitual en aquests sondejos és sobre què es votaria en un eventual referèndum per reintegrar el país a Romania. En aquest cas, segons els resultats d’aquesta enquesta, tan sols el 15,6% hi votarien a favor, mentre que el 63,8% ho faria en contra. Aquest és un dels resultats més baixos obtinguts en una enquesta d’aquestes característiques dels darrers anys. Cal dir, però, que el fet que es faci en el marc de tot un conjunt de qüestions molt diverses fa, probablement, que els resultats siguin inferiors als que s’obtenen quan es fa només sobre aquest tema.

En aquest cas, els més favorables a reintegrar-se a Romania són els més joves (el 20%), urbans (18%), de nacionalitat moldava-romanesa (18%), amb un nivell educatiu alt (19,4%) i acomodats econòmicament (21,2%).

Moldàvia i l’OTAN

En canvi, si el referèndum fos sobre l’entrada del país a l’OTAN, els resultats serien molt contundents: només el 10,9% hi votaria a favor, mentre que el 57,4% ho faria en contra.

Moldàvia i la Unió Soviètica

Més sorprenent és encara el fet que el 48,5% dels ciutadans moldaus votarien per reintegrar el país a la Unió Soviètica, mentre que els contraris es quedarien només amb un percentatge del 27,4%. En aquest cas, l’edat hi juga un paper cabdal i definitiu. A partir dels 45 anys el nombre de partidaris supera el 69%, mentre que entre els menors de trenta anys baixa fins al 26%. També té el suport massiu de la població russa, el 86%. Finalment, el 47,5% es mostren partidaris de reconstruir un model de país socialista. Ara bé, aquí no entrem a valorar què pensa realment la població sobre què és el socialisme, i si això en què pensa es pot qualificar de socialisme.

És evident que aquests resultats demostren, una vegada més, la doble ànima del país, una que mira cap a Romania i cap a Occident i una altra, més nostàlgica, que mira cap a Rússia.

Finalment, una altra dada interessant és que la institució més ben valorada del país és l’Església, per un 72,8% de la població.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s