Manifestació a Zagreb contra els concordats amb el Vaticà

Aquest dissabte a la una del migdia uns centenars de persones es van manifestar a la capital croata, Zagreb (a la plaça Strossmayer) per tal que els acords –quatre concordats- entre l’Estat i el Vaticà siguin anul•lats. Aquesta concentració és la culminació d’una campanya duta a terme per diverses entitats, la més important de les quals és l’ong Protàgores, agrupades en el Moviment per una Croàcia Secular.

La crida a manifestar-se la van fer a tots els ciutadans croats que considerin que Croàcia ha de ser un veritable estat laic, encara que siguin creients.

Aquests acords detallen els diners que rep l’Església i el paper que té en el món de l’educació, sobretot, i de la cultura. Un dels fets que denuncien els manifestants és que a les escoles bressol, de primària i secundària estatals s’imparteixi ensenyament de caràcter religiós, cosa insòlita en un estat que hauria de ser laic. També corre a càrrec de l’estat el manteniment dels edificis religiosos.

Els organitzadors de la marxa també denuncien els contractes que consideren lesius per a l’Estat, ja que representen una subvenció per a l’església de milions de kunes, entre 33 milions d’euros i vuitanta directament cada any, segons com es faci el recompte. Si a més es comptabilitzen altres ajuts per vies indirectes les quantitats poden ser molt més grans. Una altra aspecte que critiquen és la poca transparència d’aquests ajuts, cosa que fa que sigui molt difícil saber la quantitat real a què pugen. Tot això els fa afirmar que l’església està per sobre de la llei.

Denuncien, també, que l’actitud de la jerarquia eclesiàstica és molt bel•ligerant en diversos aspectes i que, en bona part, marca l’agenda política del país. Posen com a exemple d’això l’actitud radicalment contrària a les reivindicacions dels col•lectius LGTB o les accions impulsades contra l’avortament, amb concentracions davant dels hospitals on es practiquen.

Els impulsors de la campanya han anunciat que continuaran les mobilitzacions.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s