Albània podria iniciar les converses per a l’adhesió a la Unió Europea aquest mes de desembre

En aquests moments, Albània té l’estatus de candidat oficial a formar part de la Unió Europea, com sis altres estats més. Fa temps, però, que ha iniciat gestions i també ha fet algunes reformes per tal que es pugui iniciar l’últim tram del procés d’adhesió a la Unió Europea, que és el de l’inici formal de les negociacions per a aquesta integració.

Turquia –des de fa molts anys, des del 2004-, Montenegro, des del 2010, i Sèrbia, des del 2012, són els tres estats que ja han iniciat aquest procés de negociació, mentre que Albània i Macedònia estan a l’espera d’iniciar-lo.

Des del govern albanès sembla que es té el convenciment, almenys d’això se n’han fet ressò alguns mitjans, que el proper mes de novembre s’aprovi el que se’n diu una recomanació positiva, prèvia presentació d’un informe, que és el pas previ inevitable per iniciar les converses. S’ha arribat a especular fins i tot amb una possible data, el 9 de novembre. Això voldria dir que, com a molt tard, aquest desembre es podria aprovar, cosa que significaria que començarien ja les negociacions formals i serioses per dur a terme aquesta adhesió.

Per arribar a aquest punt s’han hagut de fer algunes reformes, com canvis en la constitució, aprovats el 21 de juliol, que afecten sobretot l’àmbit de la justícia. Klajda GJosha, la ministra responsable d’aquest tema, s’ha mostrat optimista, tot i que ha remarcat que aquesta reforma també s’ha d’aplicar, perquè sigui valorada positivament per la Unió Europea.

D’altra banda, aquesta mateixa setmana s’ha constituït en el parlament europeu un grup anomenat Amics d’Albània. Aquest grup, impulsat pel vicepresident del parlament europeu, David Sassoli, té com a objectiu crear bona sintonia i fer avançar aquest procés d’adhesió.

Albània va presentar oficialment la seva candidautra a la Unió Europea el 28 d’abril de 2009 i aconseguí l’estatus de país candidat el 24 de juny de 2014.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s