Manifestació antifeixista i contra el govern a Skopje, Macedònia

Aquest 11 d’octubre va tenir lloc una important manifestació al centre d’Skopje. Segons els mitjans consultats, en alguns casos es posa èmfasi en què era una manifestació antifeixista, i en d’altres en el fet que era una manifestació antigovernamental. La veritat és que els manifestants, entorn dels quinze mil, molt probablement consideren indestriables tots dos aspectes.

El motiu que en va originar la convocatòria era la commemoració del setanta-cinquè anviersari de l’aixecament antifeixista a Macedònia, quan feia tot just mig anys que el país havia estat ocupat. Per tant, no era gens estrany sentir càntics revolucionaris partisans ni velles banderes. També era destacable el nombre de banderes dels diversos grups ètnics que viuen a Macedònia (albaneses, turques, roms).

Van convocar la concentració els socialdemòcrates de l’SDSM –hereus polítics a Macedònia de la Lliga Comunista Iugoslava- i l’Associació de Veterans de la Segona Guerra Mundial, però s’hi van afegir nombroses organitzacions sindicals, d’estudiants i paltaformes opositores que s’han mobilitzat aquests darrers mesos contra el govern.

El fet que el desgavell polític macedoni no s’hagi resolt encara, després de mesos i mesos d’incerteses, va fer que l’acte fos aprofitat per denunciar la política autoritària del govern -liderat per Nikola Gruevski, líder del conservador VMRO-DPMNE-, els nombrosos casos de corrupció, les escoltes i espionatge institucionalitzat –que va afectar milers de persones (potser 26.000)- i les maniobres dilatòries del govern per perpetuar-se en el poder.

Les eleccions que han de posar fi a l’actual situació de bloqueig institucional han de tenir lloc el proper 11 de desembre. Aquest bloqueig es va inicar la primavera del 2015, quan milers de persones van sortir diàriament als carrers per protestar contra el govern, a causa sobretot de la filtració que milers de persones havien estat espiades. A això s’hi afegia el fet que l’oposició en bloc havia boicotejat el parlament sorgit de les eleccions que havien tingut lloc mesos abans, per les acusacions de frau. A l’estiu es va arribar a un acord –de Przino-, apadrinat per la Unió Europea, que preveia un govern multipartidista, de caràceter tècnic, que havia de preparar el terreny per fer unes noves eleccions que permetés el país sortir de l’atzucac. Després de diversos ajornaments, la data en què s’hauran de fer aquest comicis és l’11 de desembre.

En el següent enllaç podreu veure imatges d’aquesta manifestació:

Граѓански марш

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s