Croàcia: pacte de govern tancat entre HDZ i MOST

Després de poc més de tres setmanes de negociacions, el cap de llista de l’HDZ -partit més votat a les darreres eleccions-, Andrej Plenkovic, ha anunciat, el mateix dia que es commemorava el vint-i-cinquè aniversari de la independència del país, que s’ha arribat a un acord amb MOST (el Pont).

Aquest acord, que és una reedició del mateix pacte de govern que hi hagué en la legislatura passada, segurament investirà Plenkovic, una de les figures més “centristes” del partit, com a cap de govern, aquest mateix dilluns. Les negociacions per a la formació de govern, però, han estat molt més ràpides en aquesta ocasió. De fet, des de les primeres reunions s’ha deixat entreveure que finalment hi hauria acord entre totes dues formacions.

La diferència fonamental, comparat amb l’anterior govern, és que l’HDZ tindrà un paper molt més determinant –a causa que ha sortit notablement reforçat a les urnes-. El cap de govern anterior, Tihomir Oreskovic, per exemple, era una personalitat independent no vinculada a cap dels dos partits.

Els principals dirigents de MOST ja van anunciar a la premsa que l’acord ja estava pràcticament tancat. Segons van fer públic, en una roda de premsa conjunta, Bozo Petrov –de MOST- ocuparà la presidència del parlament durant dos anys, moment a partir del qual l’ocuparà algun membre de l’HDZ.

Les demandes inicials de MOST s’han negociat a la baixa. D’entrada, la seva proposta era que ells ostentessin set carteres ministerials, però finalment, en tindran només quatre, però importants (Interior, Justícia, Medi ambient i energia), i també una vicepresidència. Les altres tres vicepresidències les ocuparan membres de l’HDZ.

Per aconseguir sert investit cal un mínim de 76 suports, tenint en compte que el parlament croat té un total de 151 diputats. Aquesta setmana, però, Plenkovic, ha anunciat que probablement aconseguirà la confiança d’almenys 90 diputats.

El fet que no estigués enllestit l’acord entre ambdues formacions, ha fet que hi haguessin negociacions amb altres forces polítiques, entre les quals n’hi ha que van concórrer en coalició amb els opositors socialdemòcrates i també partits de les minories nacionals.

Han anunciat el seu suport el conservador Partit dels Camperols de Croàcia (HSS) –coalitzat amb els socialdemòcrates, però tradicionalment aliat de l’HDZ-. També ha anunciat el seu vot positiu un membre del Partit dels Pensionistes (HSU) i dos dels diputats de la coalició que gira al voltant de la figura de l’exalcalde de Zagreb, l’exsocialdemòcrata Milan Bandic, defenestrat per diversos casos de corrupció.

Pel que fa als partits de les minories, Milorad Pupovac, líder indiscutible dels serbis de Croàcia, va anunciar la seva predisposició a donar suport a Plenkovic, sempre que alguns dels antics ministres no repetissin. Tot i això va afirmar que les negociacions anaven per bon camí.

Un cop nomenat cap de govern, Plenkovic tindrà un període de dos mesos per acabar de formar govern. És a partir de llavors quan es veurà què passa amb algunes de les figures més controvertides del partit, com Zlatko Hasanbegovic, antic ministre de Cultura, que representa l’ala més ultranacionalista del partit, vetat per alguns partits de les minories.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s