El setge de Dubrovnik, 1991-1992

Ara fa una mica més de vint-i-sis anys, va començar el setge de la ciutat de Dubrovnik, a la costa dàlmata de Croàcia, un dels destins turístics més importants d’Europa. Els bombardejos de la ciutat, per part de les forces de l’Exèrcit Popular Iugoslau (JNA), van iniciar-se l’1 d’octubre i es van perllongar ben bé durant tres mesos, tot i que no va ser fins l’any següent, el maig, quan es pot donar per acabat el setge, quan les forces del JNA van replegar-se cap a Bòsnia.

A partir de llavors, els atacs que es produïren van ser protagonitzats per l’acabat de constituir Exèrcit de la República Serpska. Un dels objectius d’aquest exèrcit era incorporar Dubrovnik a una república de Dubrovnik, que formalment s’havia constituït el 15 novembre de 1991 a la petita localitat de Cavtat -no gaires quilòmetres més al sud-. Aquesta república havia d’abastar un territori més ampli que el de la ciutat, i al seu torn s’hauria d’incorporar a una hipotètica Gran Sèrbia.

Els bombardejos, tal com era de preveure, també van afectar el centre històric de la ciutat, declarat Patrimoni de la Humanitat. Entre les conseqüències d’aquest atac, cal destacar-ne la fugida d’almenys quinze mil persones i els efectes greus o molt greus que van afectar més d’onze mil edificis, entre els quals hi havia gairebé tots els del centre històric. Els bombardejos més intensos es van produir el 6 de desembre, dia en què van morir tretze persones i més de seixanta van resultar-ne ferides. El nombre de morts civils del setge se situa entorn de la norantena. La primera mort, a conseqüència dels atacs, va ser la d’un poeta serbi, Milan Milisic.

En podeu veure imatges, del bombardeig, en el següent enllaç:

Attack on Dubrovnik 1991

One thought on “El setge de Dubrovnik, 1991-1992

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s