Alerta ecològica: el govern albanès vol permetre una altra vegada la importació de residus

Fa dues setmanes, el parlament albanès va admetre a tràmit un projecte de llei que permetrà que Albània torni a importar residus. Aquesta proposta ha aixecat molta polseguera i ha provocat la mobilització dels grups ecologistes. Els efectes nefastos per al medi ambient i per a la salut de la població d’una llei similar, vigent entre 2011 i 2013 ha posat en guàrdia els defensors del medi ambient.

Una de les propostes que els ecologistes pensen activaar és la de pressionar per tal que es faci un referèndum sobre aquesta qüestió. Hi ha un precedent sobre aquest tema. L’any 2011, quan es va aprovar una llei similar, l’expresident Sali Berisha, del conservador Partit Democràtic, ara a l’oposició, els activistes van recollir més de 60.000 signatures que van forçar que es fixés data per fer un referèndum sobre el tema, que havia de tenir lloc el 24 de desembre de 2013.

La victòria del Partit Socialista, liderat per Edi Rama -actual cap de govern -de l’any 2013 va implicar un canvi en l’actitud governamental, que va culminar en la derogació d’aquella polèmica llei, motiu pel qual el referèndum no es va tirar endavant.

Ara caldrà veure si el president Nishani accepta la proposta presentada –tot fa preveure que sí-, i en aquest cas el parlament haurà de votar-ne l’aprovació.

Ara, els socialistes argumenten el seu canvi d’actitud pel fet que la indústria del reciclatge ha patit una davallada molt seriosa, cosa que ha provocat una pèrdua important de llocs de treball. Tot i això, alguns diputats socialistes han manifestat la seva disconformitat amb aquest projecte, motiu pel qual caldrà veure com evolucionen els fets.

Per la seva banda, els ecologistes asseguren que la llei, a més de permetre la importació de residus, dóna via verda a la creació de grans incineradores, com les que s’estan construint a Fier, Manez i Durres. Alerten, també, dels abocadors incontrolats i del vessament al mar de substàncies tòxiques. Finalment, denuncien la xarxa de complicitats entre la indústria del reciclatge, interessos financers i màfies.

Les manifestacions en contra s’han anat succeint aquests darrers dies, la més important de les quals va tenir lloc aquest 1 d’octubre, a Tirana, que va concentrar milers de persones.

Entre 2011 i 2013 el país va rebre 700.000 tones de deixalles procedents de països europeus, amb legislacions molt més estrictes, cosa que demostra la hipocresia de molts dels governs occidentals. Aquestes deixalles provenien sobretot d’Itàlia, 300.000 tones de ferralla l’any 2011 i 20.000 de plàstic, pèro també de l’Estat francès, Alemanya o Àustria.

Malgrat la prohibició d’importació d’aquests residus, no és gens clar que aquesta prohibició hagi tingut efectes pràctics reals, tot i i que el govern sí que ho afirma. Es té constància que continuen arribant molts residus, que els grans ports tenen duanes que no són operatives i que no ho controlen, i que hi ha plantes de reciclatge que no compleixen les més mínimes garanties. Algunes d’aquestes plantes, després de les privatitzacions salvatges dels anys noranta, han passat a dependre de capital turc i està més que demostrat que la població que viu a prop d’aquestes plantes pateix el doble, de la mitjana estatal, de malalties pulmonars, asma i problemes respiratoris.

Ara bé, obrir una altra vegada, sense cap restricció, la porta a la importació de residus pot tornar a empitjorar de manera notable aquest problema greu i seriós.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s