Balanç de les eleccions locals de Bòsnia i Hercegovina

Aquest diumenge, 2 d’octubre, van tenir lloc les eleccions locals a Bòsnia i Hercegovina, tot just una setmana després del controvertit referèndum sobre la festa de la República Serpska. Aquest fet ha marcat d’una manera notable el desenvolupament d’aquests comicis.

Totes les enquestes publicades vaticinaven que els grans vencedors serien els dos principals partits ètnics, el Partit d’Acció Democràtica (SDA) a la Federació de Bòsnia i Hercegovina i el Partit Socialdemócrata Independent (SNSD) a la República Serpska. Els principals resultats fets públics, encara provisionals, semblen confirmar aquests pronòstics.

Com sempre, la primera dada a tenir en compte és el de la participació, que en el conjunt de l’estat, ha estat d’un escàs 53,88%. És la més baixa en unes eleccions d’aquestes característiques. Ara bé, crida l’atenció la diferència, no menyspreable, entre les dues grans entitats: a la República Serpska, el percentatge de particiapció va ser del 59,49%, una mica superior a la del referèndum de la setmana passada, mentre que a la Federació de Bòsnia ha estat sensiblement més baixa, tan sols del 50,61%. Finalment, a la tercera entitat, molt menys coneguda, el districte de Brcko, encara ha estat menor, el 49,15%. La participació més baixa per cantons es va registrar, precisament en el cantó de Sarajevo, on només van acudir a les urnes poc més del 40% dels convocats, a Novo Sarajevo, per exemple, només ho va fer el 40,39% del cens electoral. En canvi, on va haver-hi més afluència va ser a Mostar Est, Trnovo i Banovici, amb un índex de participació entorn del 80%.

A la República Serpska, el partit de Milorad Dodik, els nacionalistes de l’SNSD, s’han erigit en grans vencedors. Els resultats, que encara no són definitius, apunten que han obtingut millors resultats que en la darrera convocatòria. Les dades publicades indiquen que han aconseguit 30 alcaldies, onze més que en la convocatòria anterior, de l’any 2102. Les alcaldies que aocnsegueixen de més són en detriment de la segona força política del territori, el Partit Democràtic Serbi, l’SDS, que ara només n’ha guanyat vuit. Aquest partit ha patit, doncs, una forta davallada si ho comparem amb les dades de fa quatre anys, i ha perdut l’alcaldia simbòlica de Pale. Llavors es va especular molt sobre la possibilitat que aquesta formació i les altres forces que hi estan vinculades podrien arribar a desbancar del poder l’omnipresent i omnipotent Dodik. Mladen Bosic, un dels líders d’aquest partit ja ha reconegut públicament els mals resultats d’aquesta formació.

Cal tenir en compte que quan es parla d’alcaldies ens referim a territoris que no són l’equivalent als nostres municipis, sinó que són substancialment més grans. Això no vol dir, però, que ciutats grans, com Sarajevo, quedin esmicolades en diverses municipalitats.

A la Federació de Bòsnia i Hercegovina, els clars vencedors han estat els candidats del partit de Bakir Izetbegovic, el també ètnic SDA, que han guanyat 33 alcaldies, una xifra menor que fa quatre anys, quan en van guanyar 45. Els líders d’aquest partit, com el seu secretari general, Amir Zukic, s’han apressat a manifestar que són els clars guanyadors a la Federació. Aquest partit es prsentava en coalició amb l’SBB de Rakoncic, un partit en teoria no ètnic, però personalista i controlat per aquest magnat de la premsa.

L’altre gran partit de caràcter ètnic, la Unió Democràtica Croata, l’HDZ, ha vençut en setze circumscripcions. El resultat més sorprenent és el de la municipalitat de Kresevo, on el candidat d’aquest partit ha obtingut el 100% dels vots.

Pel que fa als partits ciutadans, qui va obtenir millors resultats va ser l’SDP, el Partit Socialdemòcrata,amb vuit candidats guanyadors. Totes les enquestes auguraven que els partits ciutadans, socialdemòcrates i Front Democràtic (DF) patirien un sever càstig. Els resultats semblen confirmar aquestes previsions.

Pel que fa a l’emblemàtica ciutat d’Srebrenica, l’actual alcalde, el bosníac Camil Durakovic, segons les dades de què es disposen ha perdut enfront del candidat enfront del candidat serbi Mladen Grujicic. Durant la nit electoral, les celebracions dels seus partidaris anaven acompanyades de crits com “Victòria» o «Sèrbia». Caldrà veure com evolucionen els esdeveniments en aquesta ciutat.

La Comissió Electoral Central va informar que s’havien produït diversos incidents a la zona sud-oriental del país, entorn d’Stolac, alguns dels quals de caràcter violent. El nombre de casos registrats, segons aquesta Comissió, és a hores d’ara de 93. En el cantó de Sarajevo, a Stari Grad per exemple, van ser detectades per la policia persones que oferien diners a canvi de vots del candidat de la coalició SDA-SBB, Suad Handanagic.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s