Hongria: tot i el fracàs del referèndum, Orbán vol impulsar la reforma constitucional de caràcter xenòfob

El referèndum impulsat per Viktor Orbán, que va tenir lloc aquest cap de setmana a Hongria, finalment va ser un gran fracàs. Orbán, que pretenia l’aval popular per legitimar la seva política de caire xenòfob i alhora tirar endavant una reforma constitucional, no es va sortir amb la seva. Tot i el gran nombre de vots contraris a la “ingerència de la Unió europea” pel que fa a les quotes de refugiats, el molt baix índex de participació n’invalida els resultats.

La participació va ser tan sols del 43%, a set punts, per tant, del mínim imprescindible per poder tenir efectes polítics, tal com el mateix Orbán havia afirmat en el moment de la convocatòria. Formalment, el 98% dels vots van ser negatius, i només una mica més del 2% afirmatius. Ara bé, cal tenir en compte que també va haver-hi una mica més del 6% de vots nuls, com a vot de protesta que no es comptabilitzen.

Budapest, fet molt simptomàtic i important, va ser la ciutat que va registrar un percentatge més baix de votació, amb tan sols un 34’9% dels electors mobilitzats; a més una mica per sobre del 15% van votar nul. Aquests resultats demostren que la influència de FIDESZ a la capital del país es cada vegada menor. En altres ciutats grans, com Szeged, Debrecen i Pécs la participació va ser més alta, però el nombre de vots nuls va ser més elevat encara. A les zones rurals, en canvi, la participació va ser més elevada i el nombre de vots nuls va baixar considerablement. Si es compara aquesta participació amb la de les darreres eleccions europees, comparable fins a cert punt, la diferència també és important, de quinze punts.

Els oponents a la proposta governamental es van dividir entre els que proposaven votar nul, o afirmativament, en el referèndum –minoritaris- i els que proposaven l’abstenció, ja que consideraven que era més efectiu, car era la manera més fàcil de tombar el projecte d’Orbán. Pocs dies abans, diferents ong’s, intel•lectuals i entitats i organitzacions d’esquerres havien impulsat un manifest que demanava explícitament l’abstenció.

Amb només el 39% del suport del cens és molt difícil justificar una reforma constitucional en els termes que pretenia el líder de l’ultraconservador FIDESZ. Malgrat aquesta evidència, Orbán ha reiterat que, tant sí com no, pensa impulsar la reforma constitucional que tenia pensada ja abans del referèndum.

El fracàs, amés, és més espectacular si tenim en compte l’ús absolutament partidista dels mitjans de comunicació, i el control de la premsa, exercit pel partit governamental, denunciat per molts professionals.

A Hongria mateix, molts analistes, no necessàriament d’esquerres, han valorat aquests resultats com un clar fracàs.

Segons Szabolcs Panyi, del portal index.hu, és indiscutible que el prestigi internacional d’Orbán es veu profundament afectat, ja que ha quedat demostrat que no el suport de la majoria dels hongaresos. D’altres mitjans alerten del perill de fractura a l’interior de FIDESZ, tenint en compte que bona part de la població ha interpretat que aquest referèndum no tenia com a objectiu, precisament, la immigració, sinó afermar i consolidar el poder d’Orbán. Si aquests era l’objectiu, és evident que Orbán ha fracassat, insisteix el mateix mitjà. Una interpretació d’aquest tipus ha esta feta fins i tot per premsa de caire conservador, com el diari Magyar Nemzet.

Orbán, però, sembla que no té cap intenció de cedir i l’endemà mateix ja va anunciar que tiraria endavant la reforma constitucional, amb la qual pretén que sigui el parlament qui tingui l’última paraula en aquests temes. Ho va fer en uns termes que, fins i tot, l’ultradretà Jobbik va dubtar a donar-hi suport. El seu líder, Gabor Vona, però, més tard va afirmar que hi donaria suport, ja que les seves propostes anaven exactament en la mateixa línia. Va aprofitar, també, per criticar la despesa milionària, més de 48 milions d’euros, que ha costat la realització d’aquest referèndum, crítica que han fet també altres partits opositors.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s