El parlament búlgar prohibeix l’ús del burca en els espais públics

A finals d’abril i principis del mes de maig, diversos municipis de Bulgària van aprovar ordenances que prohibien portar el burca, o altres vels que cobrissin part del rostre, en públic. Ara s’ha fet un pas més, i el parlament búlgar acaba d’aprovar una llei que fa extensiva aquesta prohibició a tot l’estat.

A partir d’ara, portar burca serà penalitzat amb una multa, quan es porti pel carrer, als jardins, en transports públics o privats, a les escoles i centres d’ensenyament, o a tot tipus de dependència pública. Aquesta normativa aprovada aquest dijous mateix és gairebé idèntica a l’aprovada en diferents municipis durant aquests darrers mesos, i, de fet, substitueix totes aquestes ordenances locals. La primera vegada que s’infringeixi aquesta norma, la sanció serà de l’equivalent de 103 euros i si s’és reincident el càstig pujarà a la quantitat de 750.

El promotor d’aquesta iniciativa ha estat el partit nacionalista Front Patriòtic (PF). De fet, el primer impulsor d’aquesta mesura va ser el partit Front per la Salvació Nacional –que forma part de la coalició Front Patriòtic-, a la localitat de Pazardljk, una ciutat del sud-est de Bulgària, primera ciutat búlgara que va aprovar una mesura d’aquest tipus. Aquesta proposta va comptar amb el suport de gairebé tots els partits representats a l’ajuntament, ja que va obtenir el suport de 39 dels 41 regidors. Entre els arguments que van utilizar els promotors del canvi d’ordenances era aturar la creixent influència, segons ells, de grups salafistes a la ciutat (posaven com a exemple la situació del barri d’Iztok). A Pazardljk hi ha un percentatge important, dels més alts de Bulgària, de població turca i de gitanos musulmans. Ja llavors, el Front Patriòtic va anunciar que proposaria una mesura similar en el parlament búlgar.

El Moviment pels Drets i Llibertats, el principal partit de la minoria turca, l’únic present en el parlament, va decidir absentar-se en el moment de la votació i van justificar aquest acte de protesta denunciant que aquesta proposta de llei era de caràcter antidemocràtic i islamòfoba.

Aproximadament, el 13% de la població de Bulgària és musulmana, entre els quals hi ha la immensa majoria dels turcs, assentats històricament al país, els pomaks (eslaus musulmans) i una bona part de la població rom.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s