La Macedònia rural, 1931-1932: fotografies de Jozef Obrebski

Jozef Obrebski va ser un dels antropòlegs, nascut a Polònia l’any 1905 (a Teplik), que va estudiar més a fons el camperolat balcànic durant la primera meitat del segle XX. Va iniciar els seus estudis d’eslavística a la ciutat de Cracòvia, entre els anys 1925 i 1930. Des que va començar, es va sentir atret per la figura de Bronislaw Malinowski, del qual va va aprofitar el marc teòric que utilitzà en els seus treballs.

La seva tesi doctoral, Agricultura tradicional a l’est de la península balcànica, es va publicar l’any 1932. És un dels treballs etnogràfics més interessants sobre la pagesia d’aquests països i sobre el seu model de vida. Per fer aquest treball va visitar la Dobrudja romanesa, Bulgària, Macedònia, Sèrbia oriental i la Turquia europea, entre els anys 1931 i 1932.

Considerava que conèixer les fomes de vida social arcaica arreu d’Europa ajudaria a entendre els esdeveniments contemporanis. Defensava que l’estructura tradicional de la familia pagesa patriarcal no es podia desenvolupar sense un increment de les dimensions de les propietats agràries i que l’única opció per fer-ho era a costa de les propietats comunals, cosa que alhora havia d’implicar un canvi substancial en les relacions comunitàries. Al marge de les seves opinions, lògicament discutibles, va recollir un material ingent interessantíssim encara avui en dia.
Durant la seva estada va prendre infinitat de notes i va fer moltes fotografies. Per fer-nos una idea de com eren les comunicacions a Macedònia -i de com han canviat les coses-, per exemple, per arribar de Gostivar a Volche s’hi trigaven sis hores a cavall.

Durant la Segona Guerra Mundial va lluitar amb la resistència polonesa i després de l’arribada de les tropes soviètiques optà per l’exili. Va morir l’any 1967 als EUA.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s