Tirana Blues, de Fatos Kongoli, una dura mirada sobre l’Albània de principis del segle XXI

fatos

Fatos Kongoli, uns dels escriptors més reconeguts de les lletres albaneses, ens presenta, en aquesta novel•la, una visió calidoscòpica de la realitat d’aquest país balcànic a través de les històries entrellaçades de diversos personatges, d’orígens socials ben diversos.

Aquesta novel•la va ser publicada ja fa temps, l’any 2004, però alguns dels temes que planteja són encara ben actuals. Un humor, de vegades àcid, és utilitzat per analitzar una societat on regna el caos i que no ha superat encara les seqüeles de la dictadura estalinista d’Enver Hoxha i que pateix el desastre absolut provocat per un capitalisme salvatge depredador, que ha deixat a la misèria la immensa majoria de la població.

En bona part, el protagonista d’aquesta novel•la és un dels suburbis més pobres de Tirana, conegut amb el nom de Txetxènia. La mort violenta d’un reputat professor d’universitat -marit d’una famosa escriptora- al garatge de casa seva i la troballa del cadàver d’un jove en un parc proper al domicili d’aquest professor, serveixen d’excusa per endinsar-nos en els sentiments, amors i desamors,il•lusions i esperances frustrades, les relacions entre màfies i poder polític, màfies i polítics corruptes, tristes històries d’emigració, violència i prostitució…

Fatos Kongoli va néixer l’any 1944 a Elbasan, una ciutat del centre d’Albània. La seva obra va començar a ser publicada després de 1991, després que els estalinistes fossin expulsats del poder. Van tenir un gran èxit cinc novel•les que formen part d’un cicle conegut amb el nom de Les presons de la memòria, obres que giren entorn del tema de la submissió de l’individu a un poder totalitari.

L’edició en castellà, la va publicar l’editorial Siruela, i en francès per Payot & Rivages

 

2 thoughts on “Tirana Blues, de Fatos Kongoli, una dura mirada sobre l’Albània de principis del segle XXI

  1. George Muresan 26 Setembre 2019 / 7:19 AM

    Sempre és útil rebre mirades endins àcids i sense compromisos sobre la vida real d’un poble.

    • Josep Dorca 27 Setembre 2019 / 4:13 PM

      Sí. Tens raó. Pot ser dur, però és imprescindible.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s