Eleccions a Montenegro el proper 16 d’octubre

Finalment ja hi ha data per a les properes eleccions montenegrines. La data triada pel president, l’incombustible Milo Djukanovic, és el 16 d’octubre. D’aquesta manera pretén posar punt i final a la profunda crisi política que viu aquest petit país balcànic des de fa mesos.

L’evolució política de Macedònia, Montenegro i Kosova ha tingut força punts de contacte aquests darrers anys. De fet, en tots tres estats, han estat particularment importants les mobilitzacions contra els governs respectius, acusats de pràctiques corruptes i mafioses i, fins i tot, de frau electoral. En aquest sentit, les semblances són més grans amb Macedònia, on govern i oposició van arribar a un acord, Acord de Przino, que havia de culminar amb unes eleccions lliures que permetessin tancar la crisi.

A Macedònia encara no és gens clar com acabarà tot plegat, ni si l’oposició boicotejarà les eleccions o no. A Montenegro, en canvi, on es va arribar a un acord similar el passat mes de maig, sembla que es van complint els punts acordats i els terminis.

En aquests moments, a Montenegro hi ha un govern d’unitat nacional, on a més del Partit Democràtic dels Socialistes (DPS) –el partit de Djukanovic- hi són presents diversos partits de l’oposició (URA, Demos i Partit Socialdemòcrata), arran precisament d’aquest acord del mes de maig. El Partit Socialdemòcrata (SDP), liderat per Krivokapic, que sempre havia format part de la coalició governamental i havia col·laborat estretament amb el partit de Djukanovic, ha passat, a efectes pràctics, a l’oposició. L’objectiu de l’entrada de l’oposició al govern era controlar aquells aspectes de la gestió més qüestionats, com per exemple les finances públiques. Els partits opositors van accedir al control de quatre ministeris clau: Interior, Finances, Treball i Agricultura. A més, segons aquest acord, cent cinquanta funcionaris tenen la potestat de controlar actes de govern.

Entre l’estiu i Nadal de l’any passat les mobilitzacions populars van ser molt nombroses i, el més important de tot, van superar el marc dels tradicionals partits opositors. Moltes persones, i també organitzacions i partits vinculats, a Djukanovic també es van manifestar, de manera que mai, com fins llavors, s’havia qüestionat, el poder de Djukanovic, l’autèntic patró de la política montenegrina. Djukanovic controla l’estat des de l’any 1991, ja sigui com a primer ministre o bé com a president, càrrecs que ha ocupat de manera alterna durant tots aquests anys.

A més, posteriorment s’hi ha afegit l’intens debat sobre la integració del país a l’OTAN. Montenegro ha estat convidat formalment a integrar-s’hi, cosa que ha provocat la indignació de bona part de la població, i de l’oposició. La població que defensa tesis considerades prosèrbies ha protestat reiteradament contra les intencions del govern en aquest sentit i ha demanat la convocatòria d’un referèndum, tal com ha defensat també Rússia reiteradament.

L’oposició ha començat a mobilitzar-se per tal d’aconseguir una candidatura al màxim d’unitària possible o, com a mínim, per decidir conjuntament quines mesures prenen, entre les quals hi ha fins i tot un hipotètic boicot en cas que no es compleixin unes mínimes garanties democràtiques. En aquestes converses hi són presents el Front Democràtic (DF), URA, el Partit Socialdemòcrata (SDP) i el Partit Socialista Popular (SNP), tradicionalment proserbi i el més important partit de l’oposició. Un dels temes que pot enterbolir aquesta unitat d’acció és, precisament, el de la pertinença a l’OTAN, ja que sobre aquest tema poden defensar tesis totalment contradictòries, com per exemple passa entre els socialdemòcrates i el Partit Socialista Popular.

Finalment, el partit Montenegro Positiu, fins fa poc opositor, s’està perfilant com a possible aliat de Djukanovic. Caldrà veure, doncs, com evolucionen les coses a Montenegro, si finalment hi ha eleccions realment lliures i, sobretot, si l’actual oligarquia en el poder és finalment bandejada.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s