La UE retalla fons destinats a Macedònia

Maja Kocijancic, portaveu de la Unió Europea sobre afers externs relacionats amb els Balcans no comunitaris, va confirmar la setmana passada que la UE no farà l’aportació prevista de 27 milions del programa, adreçats a Macedònia, del Fons Europeu d’IPA.

Aquests fons són el mitjà amb què la UE finança les reformes en els països candidats a formar-ne part. Els arguments que va utilitzar per justificar aquesta dràstica decisió es basaven en la falta de preparació i planificació en les àrees a les quals van destinats aquests fons. També ho va justificar, molt més rellevant políticament, per la no realització de les reformes pactades per les quatre principals forces polítiques del país, ara tot just fa un any, cosa que ha portat Macedònia a la paràlisi institucional.

No s’escapa a ningú, però, que les irregularitats, d’aquests darrers anys, relacionades amb aquestes aportacions europees, han tingut un pes definitiu en aquesta decisió. L’OLAF, que és l’organisme de la Comissió Europea encarregat d’investigar sobre el frau, ha fet saber que està investigat l’ús que s’ha fet d’aquests recursos en els últims exercicis.

De moment, hi ha 50 milions d’euros que no s’han retallat, però que també es podrien eliminar en cas que es confirmés l’ús fraudulent dels dels anys precedents.

Si això ho afegim a la clara inestabilitat política que viu Macedònia, és fàcil arribar a la conclusió que la Unió Europea està buscant mecanismes per tal de pressionar el govern perquè arribi a acords amb l’oposició, de manera que es desbloquegi la crisi institucional del país i permeti una sortida a l’atzucac actual.

Les protestes contra el govern, tant de l’oposició més institucional com per part dels moviments cívics, continuen, com ho demostra la manifestació opositora, important, del passat 1 de juliol.

Els escàndols, alhora, es mulitipliquen, com l’últim que ha afectat la tria dels representants estudiantils en els organismes de les universitats. Els estudiants opositors, agrupats majoritàriament en el Plènnum d’Estudiants, han denunciat aquesta mateixa setmana irregularitats en les eleccions que van tenir lloc per escollir-los.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s