Albània: primers passos per a una nova llei que protegeixi els drets de les minories

Albània és un dels estats balcànics on, aparentment, la qüestió nacional té menys incidència en la vida política, i on les reivindicacions de les minories tenen menys ressò. Probablement és veritat, però no per això no són inexistents aquestes tensions.

Aquests darrers anys s’han fet sentir particularment les reivindicacions gregues, sobretot al sud del país i, en menor mesura, les macedònies, sobretot pel que fa a l’ensenyament de la llengua i a la darrera reforma administrativa. L’última modificació del mapa administratiu del país va provocar la protesta dels grups defensors dels interessos de les minories, ja que van considerar, amb raó, que aquesta reforma pretenia diluir el pes dels diversos grups nacionals en noves divisions administratives poblades majoritàriament per albanesos.

La pressió dels partits i grups defensors de les minories, per una banda, i de les institucions europees de l’altra han forçat el govern albanès a canviar, almenys formalment, d’actitud.

El ministre d’afers estrangers d’Albània, Ditmir Bushati, ha organitzat aquesta semana passada una primera reunió amb representants de les minories per tal d’elaborar una llei que compleixi els estàndards que se li demanen des d’Europa. Un exemple clar d’això és el document elaborat per l’OSCE, de l’any 2013, que podeu consultar aquí.

Un dels objectius d’aquesta llei ha de ser regular de manera definitiva l’ensenyament de les llengües d’aquests grups en tots els nivells i proporcionar les eines adequades perquè es pugui dur a la pràctica.

Tal com passa en d’altres estats de la zona, aquesta llei també hauria de garantir una presència mínima de les minories en al parlament i en els diverses institucions de l’estat, a tots els nivells, amb la reserva, per exemple, d’un determinat nombre d’escons.

La llei també hauria de garantir un pressupost necessari per tirar endavant tasques de protecció i promoció de la llengua i de les tradicions culturals dels diversos grups ètnics del país.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s