Diputats serbis presenten una resolució al parlament que condemna el genocidi d’Srebrenica

Dos diputats opositors han presentat aquest dimecres una proposta de resolució que ha de ser discutida i aprovada, si té prou vots, pel parlament serbi. La importància d’aquesta proposta ve donada pel fet que qualifica la matança, de més de vuit mil civils, d’Srebrenica de genocidi, un terme no acceptat mai per la clase política sèrbia.

D’aquí a poc, l’11 de juliol, es complirà el vint-i-unè anviersari dels fets d’Srebrenica. Per aquest motiu, la moció s’ha presentat amb tràmit d’urgència. L’han presentat representants del Partit Democràtic Liberal, liderat per Cedomir Jovanovic, el Partit d’Acció Democràtica del Sandjak, la Lliga Socialdemòcrata de la Voivodina i del Partit Verd. Jovanovic, tradicionalment ha estat el polític serbi que sempre ha manitngut una línia política més contrària al nacionalisme serbi.

De fet, aquest document signat per onze parlamentaris, condemna enèrgicament el genocidi a Srebrenica, també condemna qualsevol negació del genocidi, i proposa que l`11 de juliol sigui declarat Dia de la Memòria del Genocidi de Srebrenica.

Natasa Milic, del PLD ha declarat a la premsa que, senzillament, demanen que les coses s’anomenin pel seu nom real i que, en cap cas, aquesta proposta de resolució no és una traïció als interessos nacionals de Sèrbia. Insisteix, Milic, que precisament aquesta negació és el que perjudica els veritables interessos de Sèrbia, i que és imprescindible que la societat se n’adoni.

Totes aquestes formacions són clarament a l’oposició i, per tant, la possibilitat que prosperi és molt escassa, per no dir gairebé nul•la.

El parlament serbi ha condemnat ja els fets d’Srebrenica en altres ocasions, com per exemple el març de 2010, però sempre s’ha oposat a titllar aquests fets de genocidi. L’any passat mateix, Alexànder Vucic va ser present a la localitat bosniana, per primera vegada, per retre homenatge a les víctimes, en un gest d’aproximació a Bòsnia i Hercegovina. La seva visita, que es va veure envoltada per la polèmica ja que la delegació sèrbia va patir alguns atacs, no es repetirà enguany. Vucic ha anunciat que no hi serà, per tal de no crear problemes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s