Protestes ciutadanes a Belgrad

Aquesta setmana, Belgrad ha estat l’escenari d’una de les més grans manifestacions populars dels darrers anys. El més interessant de la manifestació de dissabte passat, a la qual van assistir unes 25.000 persones, és que la població ha reaccionat contra polítiques concretes considerades lesives per als seus interessos. Supera, per tant, les mobilitzacions estrictament partidistes, i això és una dada rellevant a tenir en compte a la politica sèrbia.

S’ha constituït fa poc un nou moviment cívic, que porta per nom Ne davimo Beograd (No ofeguem Belgrad), que té com a objectiu lluitar contra les demolicions que s’estan duent a terme al barri de Savamala, a Belgrad, primer pas per a la construcció d’un nou macroprojecte urbanístic entorn del riu. Aquest barri popular, Savamala, està situat a la riba del Sava, i és un dels més antics i amb més personalitat de la ciutat.

No és la primera vegada que bona part de la població de la capital es manifesta contra aquest projecte. A principis de maig una gran manifestació va ocupar els principals carrers del centre de Belgrad, poc després de les primeres demolicions, que van tenir lloc el dia 24 d’abril.

El govern municipal pretén tirar endavant un gran projecte urbanístic a la riba del riu, amb nombrosos edificis de luxe, d’alt stànding, oficines, un monumental centre comercial, hotels, també de luxe, i una nova òpera. Aquest projecte està finançat amb capital dels Emirats Units i pretén canviar la fesomia del centre de la ciutat.

Aquesta manifestació va iniciar-se davant la seu del govern municipal i va finalitzar el seu recorregut davant la seu del Ministeri de l’lnterior de Sèrbia. Tant el lloc d’inici com el de finalització tenen un clar valor simbòlic, ja que representen el suport del govern municipal, encapçalat per Sinisa Mali, com de l’estat a aquest projecte. Els manifestants van demanar-ne la dimissió.

Els convocants de la protesta insisteixen a condemnar la il•legalitat del projecte, els interessos ocults i especulatius que n’hi ha al darrere, el desviament de diners públics per a una qüestió supèrflua, i que anirà en detriment de les inversions en sanitat, educació i serveis socials. També temen, o donen per fet, que algunes persones puguin lucrar-se’n de manera injustificada.

Podeu seguir-ne la informació a la pàgina de facebook de Ne Davimo Beograd.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s