Croàcia sense govern

El nou govern croat ha tingut una durada breu, de poc més de mig any. Després de diverses setmanes de protestes ciutadanes i de tensions internes en el govern, format bàsicament, per dues formacions, el primer ministre Tihomir Oreskovic va presentar la dimissió la setmana passada.

El govern croat estava format per una coalició entre la Unió Democràtica Croata (HDZ), el partit tradicional de la dreta croata, i la nova organització MOST (Pont), una candidatura formalment d’independents, liderada per Bozo Petrov, gran sorpresa en les darreres eleccions paramentàries croates.

Les tensions internes eren evidents des de feia setmanes, i la rivalitat entre el president de l’HDZ, Tomislav Karamarko, i el líder de MOST eren creixents -tots dos vipresidents del govern-. Les desavinences entre tots dos vénen motivades per diferents escàndols vinculats a companyies relacionades amb temes energètics: l’empresa petroliera estatal (INA) i els vincles amb la companyia hongaresa MOL. La filtració de notícies i informes ha estat constant aquests darrers mesos, i són prou greus com perquè Karamarko pugui ser imputat

Tant Karamarko com Petrov eren vicepresidents del govern Oreskovic, que no pertany a cap dels dos partits esmentats. Les negociacions per arribar a l’acord de govern van ser àrdues, i va caldre esperar mesos per arribar a un acord de govern, quan ja tothom esperava la convocatòria d’unes noves eleccions.

Al marge de les delicades relacions internes entre els dos socis de govern, la contestació popular a algunes de les mesures d’aquest govern era molt gran, fins al punt que els carrers havien estat escenaris de grans mobilitzacions. Alguns dels ministres, com els de Cultura o d’Educació, han estat particularment criticats pels seus postulats clarament reaccionaris.

Oreskovic va haver de presentar la dimissió després de perdre una moció de confiança, quan 125 diputats, d’un total de 137 van votar en contra seu. Molt probablement s’hauran de fer noves eleccions, si no es pot formar un nou govern, que segurament tindran lloc després de l’estiu. D’entrada, està previst que el 15 de juliol es dissolgui el parlament.

El fet que Karamarko estigui imputat, implica també que s’hagi de replantejar una altra vegada el lideratge del partit, després que hagi dimitit com a president de l’HDZ. Segons fonts del partit, s’ha acordat que el dia 17 de juliol es triï en nou líder de la formació i cap de cartell. De moment ja s’han fet públics els noms d’uns quants candidats, com Andrej Plenkovic, amb un tarannà relativament moderat. Altres membres rellevants del partit encara no han anunciat el pas, tot i que s’especula amb noms com el d’Ivana Maletic, Tomislav Tolusic –tots dos amb un caire més «tèncic»-, o fins i tot l’ultra Zlatko Hasanbegovic.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s