Minories dels Balcans: els ashkalis, els gitanos albanòfons de Kosova

Kosova, com tots els països balcànics, és un autèntic mosaic de nacionalitats, que malauradament ha tendit a homogeneïtzar-se. A Kosova en concret, el conflicte serboalbanès ha eclipsat del tot el paper de la resta de comunitats nacionals, com croats, montenegrins, bosnians, valacs, goranis, turcs, roms, egipcis o ashkalis.

Aquests darrers, els ashkalis, conformen amb els roms, més nombrosos, i els egipcis la comunitat gitana de Kosova. Des de fora s’ha tendit a veure aquesta comunitat com a homogènia, però les dfierències entre els tres grups no són menyspreables i, sobretot, els membres d’aquestes comunitats es veuen com a membres de grups diferents.

Ara bé, els roms van ser acusats de col•laboracionistes amb els serbis durant la guerra de Kosova, de 1998-1999, motiu pel qual van ser destruïdes les seves llars i molts hagueren de fugir a d’altres països, Albània, Macedònia o Sèrbia. En canvi, els aixkalis van ser més favorables a les tesis albaneses. Fins i tot hi hagué una brigada aixkali en l’Exèrcit d’Alliberament de Kosova (UÇK).

El principal tret que defineix els ashkalis és la llengua. Els aixkalis tenen com a llengua materna –com també els egipcis- l’albanès, a diferència dels roms, que tenen el romaní com a idioma propi. El fet que tinguessin l’albanès com a llengua va fer que tradicionalment se’ls considerés senzillament com a albanesos.

Segons les últimes enquestes que s’han fet, el 97,8% els ashkalis considera l’albanès com la seva llengua materna. En el cas dels egipcis el percentatge és encara més alt, el 99,5%. En canvi, entre els rom el percentatge de persones amb l’albanès com a llengua materna és del 24%, mentre que el 76% afirma que ho és el romaní. Els ashkalis amb llengua materna romaní són tal sols el 2%.

Va ser a partir dels anys noranta quan els ashkalis es van començar a mobilitzar per tal que fos reconeguda la seva especficitat ètnica. Anteriorment només eren reconeguts els roms i els egipcis , o gipsis. Després de la guerra, finalment van ser reconeguts. Dels gipsis els separa el seu suposat origen, Egipte en el cas dels gipsis.

Aquest no reconeixement va fer que mai no haguessins estat comptabilitzats en els censos. A partir de 1999 es van començar a organitzar per tal de tenir representació en els nous organismes institucionals. Això va fer que es creés, el desembre de 1999, la primera organització política de caràcter estrictament aixkali, el Partit Democràtic Ashkali de Kosova, liderat per Sabit Rahmani. Aquest partit, des del seu inici va donar suport a la independència de Kosova. Actualment té presència en el parlament kosovar, amb un escó. En les darreres eleccions va obtenir 3.335 vots. També va ser creada l’ong Esperança Democràtica, d’Agim Hyseni. Recentment s’ha creat un altre partit ashkali, que també va aconseguir representació parlamentària en els darrers comicis. Es tracta del Partit Ashkali per la Integració, que també té un diputat, després d’obtenir 1.583 vots. Cal dir que en el parlament de Kosova hi ha vint escons reservats per a les minories, quatre dels quals són per als roms, gipsis i aixalis. Els resultats electorals d’aquestes formacions donen una idea del pes demogràfic d’aquestes col•lectivitats.

No es pot afirmar amb certesa quin és l’origen dels ashkalis. Hi ha, això sí, moltes teories, llegendes i mites. La teoria més més estesa és que cal cercar-ne l’origen en pobles que van marxar de territoris actualment pertanyents a l’Iran i que van arribar als Balcans cap al segle IV. Per tant, argumenten que són el segon poble més antic de Kosova, després dels albanesos, descendents dels il•liris. Segons aquesta teoria, ells van acabar adoptant la llengua dels il•liris i alhora els il•liris van acabar adoptant la religió dels ashkalis. Com és evident, bona part d’aquestes afirmacions no són comprovables. De fet, que els albanesos siguin els descendents dels il•liris és un fet ara per ara no demostrat. A més, hi ha el detall incontrovertible que quan els ashkalis van arribar als Balcans, l’Islam encara no havia aparegut.

D’altres han buscat el seu origen a la península itàlica, però tampoc no n’hi ha cap evidència, i d’altres el situen terres de Palestina. Per a d’altres són, senzillament, roms albanitzats. També hi ha ashkalis que viuen fora de Kosova, com a Macedònia, Albània o Sèrbia.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s