El Partit Progressista Serbi vol pactar amb els partits de les minories

A hores d’ara encara continuen les negociacions per a la formació del nou govern serbi. De tota manera, el cap de govern en funcions, Alexànder Vucic, ha anunciat que no es farà públic el nou govern almenys fins a l’1 de juliol.

Al marge de les converses amb els seus aliats socialistes en l’anterior govern, el Partit Progressista Serbi ha iniciat negociacions amb els diferents partits de les minories del país, per tal d’arribar a acords de col•laboració estable.

El partit amb qui les converses estan més avançades és el partit de la minoria hongaresa, l’Aliança dels Hongaresos de la Voivodina. Només saber-se els primers resultats electorals, Alexànder Vucic, líder progressista, va manifestar obertament el seu interès a arribar a acords amb aquesta formació. Aquesta setmana mateix, Vucic ha anunciat que dóna per fets aquests acords. Per al Partit Progressista és important tenir un suport clar a la província de la Voivodina, on va guanyar les eleccions per primera vegada.

Isztván Pásztor, líder de la formació hongaresa, ha destacat la bona sintonia dels dos partits i les coincidències en alguns aspectes crucials. També ha manifestat la seva predisposició a entrar en el govern provincial de la Voivodina, on hi ha estat present els dos darrers anys, així com en l’estatal. El Partit Progressista té 63 diputats a l’Assemblea provincial i l’Aliança en té 7. Aquesta setmana mateix, Vucic ha anunciat que Igor Mirovic, del Partit Progessita (SNS), serà el nou cap de govern de la Voivodina.

També ha comunicat que les converses amb la Comunitat Democràtica Bosniana, un dels dos partits del Sandjak, liderat per Muamer Zukorlic, van per bon camí. Vucic ha afirmat que espera que se sumin a la majoria parlamentària. L’altre gran partit del Sandjak, el Partit d’Acció Democràtica, de Sulejman Uglianin, sembla més reticent a arribar acords, ni que siguin puntuals. Vucic ha insistit aquests darrers dies a destacar la necessitat que les relacions entre serbis i bosníacs siguin excel•lents.

Pel que fa a l’únic partit de la minoria albanesa present en el parlament, Acció Democràtica, demana respecte per als serbis. En aquest cas, Vucic haurà de donar resposta a les demandes de relativa autonomia que ha plantejat aquest partit. La resta de formacions albaneses van optar per boicotejar els comicis.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s