El Consell de la Unió Europea allarga dos anys més la missió internacional d’EULEX a Kosova

Aquest 14 de juny, el Consell de la Unió Europea ha decidit prolongar el mandat d’EULEX a Kosova durant dos anys més, cosa que vol dir que no finalitzarà, com a mínim, fins al 14 de juny de 2018.

Eulex és un organisme internacional dependent de la UE que va desplegar-se a Kosova a partir de l’any 2008, any en què Kosova va proclamar unilateralment la independència. Ni Sèrbia ni Rússia han acceptat mai la seva actuació a Kosova. El seu objectiu primordial era, teòricament, planificar i ajudar a desenvolupar el sistema policial i judicial del nou estat, motiu pel qual van arribar a Kosova nombrosos policies, fiscals i jutges, tot i que en un nombre inferior al previst, que era de dos mil.

Aquesta decisió del Consell de la UE s’ha pres després que ho hagi demanat formalment el govern de Kosova. La proposta va ser ratificada en una votació del parlament kosovar. Tot plegat es va aprovar tot just cinc dies abans no expirés el mandat vigent, el 14 de juny d’enguany. Van votar-hi a favor els dos partits que formen part del govern, el PDK i l’LDK, i també dos partits opositors, l’Aliança per al Futur de Kosova (AAK) i NISMA (Iniciativa per Kosova). El principal partit opositor, Vetevendosje, en canvi, va votar-hi en contra, tal com era previst.

Vetevendosje considera que els objectius pel quals EULEX es va crear, la lluita contra el crim i la corrupció, no s’han assolit. No només això, sinó que, segons ells, EULEX només ha servit per estabilitzar la situació política i impedir que es faci autèntica justícia. Afirmen que ha actuat amb connivència amb els poders de l’estat i n’han emparat la profunda corrupció. Per aquest motiu, consideren que s’ha de donar per acabat el seu mandat, i que això és imprescindible per al desenvolupament i la justícia a Kosova.

El cap de govern, per la seva banda, Isa Mustafa, va assenyalar en una roda de premsa davant de diversos mitjans que EULEX ha de centrar-se en les tasques de supervisió, tutoria i assessorament, però que a curt termini hauria d’anar transferint les seves atribucions a les institucions judicials del país.

Ara per ara, EULEX s’encarrega d’alguns afers particualrment delicats, com són el crim orgnaitzat, crims de guerra i determinats casos de corrupció.

De la mateixa manera que s’ha anunciat aquesta decisió, també s’ha fet públic el pressupost que se li destinarà: 63,6 milions d’euros per a activitats ordinàries del que resta d’any, així com per a l’Oficina de la Fiscalia i les cambres judicials especialitzades, pressupostades fins al juny de 2017. L’actual cap d’aquesta missió és l’italià Gabriele Meucci.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s