Montenegro, commemoració dels deu anys d’independència

Aquest divendres, 3 de juny, es van conmemorar els deu anys de la declaració d’independència de Montenegro. Amb motiu d’aquesta efemèride s’han fet diversos actes arreu del nou i petit estat balcànic.

L’acabat de nomenar president del parlament de Montenegro, Darko Pajovic, va ser l’encarregat de fer el discurs institucional commemoratiu a la capital històrica, Cetinje. Entre d’altres coses, va afirmar que els intents de negar els èxits aportats per la independència del país fracassaran.També va destacar el simbolisme dels deu anys per a tots aquells que consideren Montenegro com el seu i únic país. Per a ell, com a bon patriota -tal com va dir- aquesta data, el 3 de juny de 2006, és la data més important de la història del país.

Aquestes declaracions, lògicament, tenien l’objectiu de contrarestar les diverses opinions que s’han sentit darrerament que qüestionen l’oportunitat del referèndum i els suposats èxits que ha portat la independència.

Una dada molt significativa a tenir en compte, però, és que l’oposició prosèrbia va boicotejar aquest acte institucional i no va ser-hi present. Aquest boicot demostra la profunda divisió que encara provoca la independència del país.

Cal no oblidar que una bona part de la població de Montenegro es considera sèrbia i consideren que Montenegro és tan sols una regió de Sèrbia. D’altra banda, a Sèrbia mateix tampoc no sembla que hi hagi gaire interès per a una possible reunificació amb Montenegro. Segons alguns sondejos que s’han fet últimament, no superen el 20% els partidaris d’aquesta opció.

Tot i això, algunes enquestes publicades recentment semblen demostrar que la població montenegrina no faria marxa enrere en aquest tema. En línies generals, entorn del 50% dels enquestats tornaria a votar-hi favorablement, mentre que tan sols només el 30% hi votaria en contra. El percentatge d’indecisos és important, però sembla bastant clar quin seria el resultat final d’un hipotètic segon referèndum.

El país va guanyar l’opció de la independència en imposar-se en el referèndum que va tenir-hi lloc el 21 de maig de l’any 2006.

En aquell referèndum, 230.661 persones van votar-hi a favor, el 55,5% de les persones que hi van participar. El límit imposat, i pactat entre el govern de Montenegro, Sèrbia i la Unió Europea, perquè es considerés vàlid per la comunitat internacional era del 55%. Els contraris a la independència van obtenir el suport de 185.002 persones. Una dada molt destacable és l’altíssim índex de particiapació registrat, el 85,5%. Cal tenir en compte que el mínim exigit per la comunitat internacional era del 50%. Aquestes xifres de participació tan elevades, lògicament, donen una legitimitat que en cas que hagués estat inferior no hauria tingut. En total, van votar 419.240 persones.

Montenegro fa temps que viu importants mobilitzacions populars contra el govern, monopolitzat per Djukanovic, des de fa més de vint anys, a qui s’acusa, amb arguments indubtablements certs, de pràctiques corruptes, clientelars, d’enriquiment personal, abús d’autoritat i tendències clarament autoritàries.

La profunda crisi política que viu el país sembla parcialment superada, després de l’acord del partit governamental amb alguns dels partits de l’oposició, aquest passat mes de maig.

Imatges del 21 de maig de 2006, en saber-se els resultats del referèndum

 

One thought on “Montenegro, commemoració dels deu anys d’independència

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s