El govern croat contra les minories: perilla la premsa en llengua italiana

La Voce del Popolo és un diari escrit en llengua italiana editat a Fiume (Rijeka en serbocroat). És l’única publicació d’aquestes característiques que es publica a Croàcia, i va adreçat als habitants italianòfons de la ciutat, de la part nord-occidental de Croàcia, Dalmàcia i d’Ístria (també a la part eslovena). Es publica ininterrompudament des de l’any 1944.

Ara, aquesta publicació i tot l’entramat d’EDIT (Edicions Italianes), que publica també llibres i una revista infantil, es veu seriosament amenaçada per una decisió del govern croat, i més concretament del polèmic ministre de Cultura, Zlatko Hasanbegovic. La dràstica reducció del 50% de les subvencions del ministeri de Cultura (que es farà efectiva l’any 2017) farà que la viabilitat del projecte es vegi seriosament amenaçada, i que pugui provocar-ne el seu tancament. Aquesta editora també rep subvencions del govern italià i del govern eslovè, però no són prou importants com per mantenir el projecte.

Lògicament, la justificació en què es basa Hasanbegovic és la del mercat. Segons ell, aquesta publicació s’ha d’adaptar a les regles del mercat, obviant que la comunitat italiana té un pes demogràfic relativament petit, fet que dificulta que pugui competir en igualtat de condicions amb els altres mitjans.

És mes que evident que aquest discurs només pretén dissimular les veritables intencions del ministre, i del nou govern croat -escorat cada vegada més cap postures més conservadores i més nacionalistes en el pitjor sentit del terme- de posar través a l’expressió de les diferents minories que viuen al país. També hi ha hagut incidents amb l’ús d’altres llengües minoritàries, com l’eslovac, o problemes per la utilització de l’alfabet ciríl•lic.

Furio Radin, diputat de la Comunitat Nacional italiana a la Dieta croata, ha fet diverses intervencions, tant a l’Assemblea provincial istriana com al parlament croat per tal que que aquesta decisió sigui revocada, però de moment les seves gestions no han donat fruits.

3 thoughts on “El govern croat contra les minories: perilla la premsa en llengua italiana

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s