Una tercera part dels hongaresos és antisemita, segons una enquesta

Que l’antisemitisme es manté viu en la societat hongaresa és un fet ben palpable. Només cal veure quina és l’actitud, i algunes de les declaracions de Viktor Orban i d’alguns membres del seu partit, del govern. I encara més, el component clarament antisemita del tercer partit del país, l’ultàdretà Jobbik, deixa ben clar que aquest fenomen és plenament actual.

Ara, una enquesta elaborada per Median (amb entrevistes fetes l’any 2015), posa dades concretes a aquest antisemitisme. Segons les dades qua aporta, una tercera part dels hongaresos és antisemita: un 23% es poden considerar profundament antisemites, mentre que un altre 12% ho seria d’una manera més moderada.

Si s’analitzen els percentatges en funció dels vot en les darreres eleccions, tal com era d’esperar els votants de l’ultradretà Jobbik són els més profundament antisemites (59%), mentre que el percentatge entre els votants del partit d’Orban, FIDESZ, és un preocupant 41%.

Com més a l’esquerra se situen els partits, l’electorat té un component menys antisemita, però tot i així les dades són més que destacables: un 24% entre l’electorat socialista, o un 18% entre els simpatitzants ecologistes.

També analitza alguns dels prejudicis més estesos al país. És important la impressió que els jueus poden estar darrere d’una conspiració secreta, que el pes dels intel•lectuals jueus és massa important, i que caldria limitar el percentatge de jueus en algunes professions.

Aquesta enquesta no analitza només el discurs xenòfob antisemita, sinó que també aporta dades sobre el sentiment que desvetllen altres comunitats o col•lectius.

En aquest cas, la pregunta sobre quines persones no voldrien tenir com a veïns, els més rebutjats són els skinheads (76%), roms (73%) i homosexuals (61%). Per sota, hi ha els àrabs i el xinesos, africans i romanesos. Tampoc no són gaire ben vistos els hongaresos de Transsilvània, que tenen l’opció de tenir la nacionalitat hongaresa. Segons aquesta enquesta, el 37% dels hongaresos no els vol com a veïns. També és important el rebuig que provoquen els nord-americans, que pot sobtar. En aquest cas, el 33% dels hongaresos no voldria tenir un veí provinent dels EUA. Els jueus no són, doncs, el grup més mal vist, ja que en el seu cas el percentatge de rebuig és del 44%.

Finalment, cal dir que Median elabora enquestes d’aquest tipus des de l’any 2004. El sentiment antisemita ha baixat sensiblement en relació amb les dades del 2011.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s