Elina Duni, entre el jazz i la cançó tradicional albanesa

Elina Duni va néixer a l’Albània d’Enver Hoxha, però amb només deu anys va anar a viure a Suïssa, amb els seus pares. Els seus pares eren mal vistos pel règim i van ser acusat de cosmopolites, una acusació molt greu en aquella època. Des de llavors sempre més ha viscut en el país alpí, tot i que els vincles amb la seva terra d’origen no s’han trencat mai, més aviat al contrari, s’han anat intensificant cada vegada més.

En els últims anys s’ha anat introduint cada vegada més en l’escena jazzística, però alhora alguns dels seus treballs han girat entorn de la música popular albanesa. Duni també s’ha acostat darrerament a les altres tradicions musicals de tota la península balcànica, amb cançons interpretades, amb una veu greu molt característica, en albanès, anglès, romanès, grec, turc, romaní o búlgar.

El seu quartet, amb el pianista Colin Vallon, el contrabaixista Patrice Moret i el bateria Norbert Pfammatter, ha sabut trobar un equilibri gens forçat entre totes dues tradicions musicals.

Alguns han volgut veure en les seves interpretacions certa retirada amb Billie Holiday. La millor manera de comprovar-ho, és escoltant-la. Aquí teniu una petita tria de les seves cançons:

 

Baresha

 

Ka nje mot e gjysem viti

 

Në Tiranë

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s