Croàcia es polaritza: manifestació antiavortista i manifestació per la llibertat a decidir de la dona, a Zagreb

Aquest cap de setmana passat, la capital croata, Zagreb, va ser l’escenari de dues manifestacions de signe totalment oposat. De fet, la imatge de les dues concentracions és tot un símbol de la creixent polarització que està vivint la societat croata aquests darrers mesos.

D’una banda, el govern, i els partits polítics i grups de pressió que li donen suport, aposten cada vegada més per un enduriment de la seva política de caràcter ultraconservador. En aquest sentit, per exemple, les declaracions i actuacions del ministre de Cultura, Zlatko Hasanbegovic, amb què dóna cobertura a concentracions com la de Bleiburg –on es recorda milers d’exiliats, molts dels quals vinculats als ústaixes, els feixistes croats que van protagonitzar algunes de les persecucions més salvatges que es van produir durant la Segona Guerra Mundial, i que van fugir del país quan els partisans van aconseguir el control de Croàcia-, o la seva presència en la inauguració d’un monument dedicat a veterans de guerra vinculats a organitzacions d’extrema dreta, en són tot una mostra.

La família, l’avortament i el rol de la dona en la societat moderna van ser l’eix sobre el qual van girar les concentracions de dissabte passat.

D’una banda, els grups autoanomenats provida van convocar una manifestació, que pretenia ser massiva, contra l’avortament. Aquesta manifestació es va convocar amb el lema de “Marxa per la Vida”. D’altra banda, els opositors a aquests grups van convocar-ne una altra amb el lema “Dret a Triar”.

La manifestació convocada pels grups conservadors i clericals va aplegar menys de deu mil persones, tot i que els organitzadors n’eleven la xifra fins a quinze mil. Encara que sigui certa aquesta xifra donada pels organitzadors, és un fracàs, ja que s’eperava una assistència molt més important. La contramanifestació, convocada per diverses organitzacions feministes i d’esquerres, va aplegar un miler de persones en un parc del centre de la capital. En aquest cas, l’objectiu era més testimonial, en la línia de posar de manifest que no tota la societat croata està d’acord amb aquesta deriva conservadora.

No cal dir que darrere de la convocatòria antiavortista hi ha la poderosa església catòlica, que es va encarregar de fer arribar nombroses persones a la capital en autobusos sufragats per ella mateixa.

L’església catòlica ja ha protagonitzat en els darrers anys diverses campanyes en defensa de la família tradicional. Van impulsar, per exemple, una recollida de signatures per tal de fer un referèndum que institucionalitzés que un matrimoni és la unió de dues persones de diferent sexe, en una estratègia adreçada a impedir el reconeixement del matrimoni homosexual. Aquesta campanya la van tirar endavant en el moment que l’esqu8erra era en el poder i en què l’eventualitat d’una decisió d’aquest tipus era més que probable.

Un fet que demostra l’estret vincle enntre el govern i aquests grups impulsors de la manifestació va ser la presència de la dona del primer ministre, Tomislav Oreskovic, al capdavant de la manifestació.

Els grups opositors, per la seva banda, estan intentant mobilitzar la població en contra del gir ultraconservador del govern del seu país. Hi ha un temor, absolutament fonamentat, que el govern Oreskovic segueixi en bon part els passos del govern Orban, d’Hongria, o del nou govern polonès, en una deriva conservadora i autoritària.

Aquests grups estan convençuts que s’iniciarà una recollida de signatures per tal que es faci un referèndum en què s’hagi de votar si es limita la possibilitat d’avortar a només tres supòsits. Segons la llei croata, només cal presentar 750.000 signatures per tal que hi hagi l’obligació de fer un referèndum en cas que es demani.

One thought on “Croàcia es polaritza: manifestació antiavortista i manifestació per la llibertat a decidir de la dona, a Zagreb

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s